NavMenu

Gas za Evropu preko Jadrana - U pripremi Prekojadranski gasovod koji ide preko sjeverne Grčke i Albanije do južne Italije

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 06.10.2014. 08:34
Komentari
Podeli

U pripremi je Prekojadranski gasovod (TAP) koji treba da ide preko sjeverne Grčke i Albanije do južne Italije gdje će se spojiti s postojećom mrežom, a taj koridor nije konkurencija Rusiji i Južnom koridoru, jer je Evropi dobro došao svaki novi gasovod, prenosi "Dojče vele".

Finansiranje južnoevropskoga gasnog koridora bilo je neizvjesno nakon što su se njemački energetski koncern Eon i francuski koncern Total krajem septembra povukli iz projekta. U međuvremenu je novi investitor Enagas, jedan od najvećih ponuđača gasa u Španiji, preuzeo većinu udjela finansiranja od Eona.

Najvažniji investitori u Prekojadranski gasovod su i dalje britanski energetski div BP, norveški "Statoil" i azerbajdžanski državni koncern "Socar" sa po 20% udjela.

Pripremne investicije počeće 2015. godine, objavljeno je u na energetskom samitu u Atini.

Prve isporuke plina iz azerbajdžanskog izvora, gasnog polja Šah Deniz, koji navodno ima više od bilion kubnoh metara plina, trebalo bi da krenu početkom 2020. godine.

Prekojadranski gasovod treba da pokriva do 20% evropskih potreba za gasom.

Od 880 kilometara planiranog gasovoda, 540 kilometara otpada na Grčku čime ta zemlja dobija ključnu ulogu u realizaciji projekta.

Svi učesnici samita odbacili su tvrdnje da da se tim projektom stvara konkurencija Rusiji i Južnom toku, kojim če od 2018. ruski gas, zaobilazeći Ukrajinu, preko Crnog mora dospijevati do Bugarske i zapadne Evrope.

Kako su rekli, Evropi treba dodatnih 100 milijardi kubnih metara gasa i dobro joj dođe svaki novi gasovod.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.