Izvor: eKapija | Utorak, 30.09.2014.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Energoinvest" i "BH-Gas" nisu obaviješteni o smanjenoj isporuci gasa

Kompanije "Energoinvest" i "BH-Gas" nisu zvanično obaviještene od isporučioca "Gazprom Exporta" o smanjenoj isporuci gasa, javlja portal "Klix".

Kako je saopćeno iz "BH-Gasa", ove kompanije prate situaciju s limitiranim isporukama gasa u okruženju i shodno tome poduzimaju sve moguće mjere radi pripreme i zaštite potrošača u BiH.

Navedeno je da su tokom isporuke gasa BiH primijećene smanjene količine za određene procente, ali koje ni približno ne odgovaraju procentualnim smanjenjima dotoka gasa koji su navedeni u pojedinim dnevnim listovima.

"BH-Gas" je planirao i nominovao dovoljne količine prirodnog gasa kod ruskog isporučioca "Gazprom Exporta" i svi potrošači su uredno snabdjeveni s ugovorenim količinama, što potvrđuje i činjenica da su sarajevske "Toplane" danas počele sa zagrijavanjem domaćinstava u Kantonu Sarajevo.

Ističe se da su najveća prijetnja urednom snabdijevanju potrošača u Kantonu Sarajevo, ali drugih u BiH, dugovanja preduzeća "Sarajevogas" prema "BH-Gasu", koja na današnji dan iznose 37.979.126,55 KM.

"BH-Gas" je u više navrata podsjetio ovo preduzeće, kao i njenog vlasnika Vladu Kantona Sarajevo, da dug prema "BH-Gasu" do početka sezone grijanja mora biti niži od 35 mil KM, kako bi se pokušalo omogućiti stabilno snabdijevanje "Sarajevogasa" kao najvećeg potrošača.

"Energoinvest" i "BH-Gas" imaju veoma dobru dugogodišnju saradnju s kompanijom "Gazprom Exportom" i do sada nema nikakvih zvaničnih naznaka da bi dinamika isporuke gasa od ovog isporučioca trebala biti promijenjena.

Sastanak između čelnika "Gazprom Exporta" i "Energoinvesta" i "BH-Gasa" planiran je 7. oktobra u Ruskoj Federaciji, na kojem se očekuje potpisivanje ugovora o isporuci gasa za BiH u 2015. godini, kao i razmatranje aktuelnih tema u poslovnim odnosima, navodi se u saopćenju, prenosi portal "Klix".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.