NavMenu

Hećo će predložiti Vladi FBiH zakon o kontroli privatizacije

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 03.04.2007. 09:20
Komentari
Podeli


Federalni ministar industrije i energetike Vahid Hećo će u narednih 30 dana Vladi FBiH predložiti usvajanje zakona o kontroli privatizacije kako bi se konačno otklonili propusti u provedbi ovog procesa i izvršila kontrola pretvorbe državnog vlasništva prije donošenja zakona o privatizaciji preduzeća FBiH po "Markovićevoj privatizaciji".

Ista forma

- U skladu s običajima da se svi propisi koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri povuku nakon što se imenuje nova vlada, tako će biti i sa zakonom o kontroli privatizacije. Prethodni saziv Parlamenta FBiH nije ga razmatrao, jer mu je dostavljen na kraju mandata. S obzirom na to da su u njegovoj pripremi obavljene sve rasprave i analize, u istoj formi će biti predložen na usvajanje novom sazivu Vlade FBiH - naglasio je Hećo za "Dnevni avaz".

To znači da će Hećo od Vlade zatražiti da zahtjev za pokretanje kontrole privatizacije mogu pokrenuti dioničari s najmanje pet posto udjela u kompanijama, sindikat, Finansijska policija, nadležno pravobranilaštvo, vlade ili općinski načelnik, Komisija za vrijednosne papire FBiH ili nadležna agencija za privatizaciju. Pri Agenciji za privatizaciju FBiH trebalo bi oformiti poseban odjel kontrole privatizacije, koji bi se bavio slučajevima nepoštivanja privatizacijskih propisa.

Finansijska policija imala bi pravo ispitivati sve promjene kapitala u periodu od 31. marta 1992. godine do donošenja Zakona o privatizaciji preduzeća FBiH, što se desilo 1997. godine. Protiv nalaza te institucije ne bi se mogla ulagati žalba, nego samo pokretati upravni spor kod nadležnog suda.

Bezuspješni pokušaji

Prethodna Vlada FBiH je u nekoliko navrata pokušala usvojiti zakon o kontroli privatizacije, ali posao nikada nije doveden do kraja. Za razliku od FBiH, RS već uveliko kontrolira proces privatizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.