NavMenu

Halal zagovara zdravu hranu - Otvoren "Sarajevo halal forum 2014"

Izvor: eKapija Petak, 26.09.2014. 11:41
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Danas je otvoren "Sarajevo Halal Forum 2014", koji treću godinu zaredom organizuje Agencija za certificiranje halal kvalite. Forum je u najvećoj mjeri posvećen temama koje imaju određene implikacije na halal u regiji jugoistočne Evrope, javlja Anadolu Agency, a prenosi "Klix".

- Halal je ono što je dozvoljeno, što je dobro. To je istovremeno i ponašanje i stav i namjera i djelo. Halal nije važan samo za muslimane, već za sve ljude jer zagovara zdravu i čistu hranu, halal zaradu i ekonomično upravljanje životnim resursima - poručio je reis Kavazović, koji je svečano otvorio "Sarajevo halal forum 2014".

Prema njegovim riječima, BiH je među zemljama koje izgrađuju i unapređuju halal standard.

- To je rezultat sistematičnog rada Islamske zajednice u BiH i njene Agencije za certificiranje halal kvalitete - kazao je Kavazović.

Podsjetio je na to da je Agencija od osnivanja do danas uspjela izgraditi povjerenje i kod proizvođača i potrošača.

- Radosni smo što se i država, preko institucija uključila u ovaj veliki posao i demonstrirala spremnost da sarađuje sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete, a u interesu svih njenih građana - kazao je Kavazović.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić kazao je u obraćanju da Agencija treću godinu zaredom organizuje "Halal forum" u Sarajevu sa namjerom da se domaća i međunarodna javnost upozna sa aktuelnim kretanjima unutar halal industrije.


Na Forumu će biti 21 izlaganje, a podijeljen je u dvije sesije.

Na svečanoj ceremoniji je uručen i halal certifikat kompaniji "Bosnet" koja je prva u Evropi po proizvodnji halal hrane za ribe, prenio je "Klix".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.