Izvor: eKapija | Petak, 26.09.2014.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Živinicama pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda - Vrijednost projekta 16 mil KM

Ilustracija
Ilustracija
U Živinicama je juče pušteno u rad postrojenje za tretman otpadnih voda, jedan od najvećih projekata u BiH. Riječ je o investiciji vrijednoj 16 mil KM. Uz ovo postrojenje Komunalno preduzeće "Živinice" dobilo je i modernu laboratoriju za analizu vode, navodi sarajevski portal "Klix".

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, nakon puštanja postrojenja u pogon, istakao da je ovo veliki dan za Živinice, Tuzlanski kanton i Federaciju BiH, ne samo zbog vrijednosti ove investicije, već i zbog ekoloških efekata koji će biti ostvareni.

Federalni premijer je podsjetio da je u toku realizacija sličnih projekata u općinama Konjic i Bihać.

- Nakon što budu vidljive dobrobiti ovakvih projekata, može se samo poželjeti da budu realizirani u što većem broju gradova i općina na području cijele Federacije BiH - rekao je Nikšić.

Načelnik Živinica Hasan Muratović kazao je da je postrojenje koje je pušteno u rad najveće i najmodernije za prečišćavanje otpadnih voda u BiH, čime su ispoštovani i međunarodni sporazumi koje je BiH potpisala o zaštiti slivova Save, Dunava i crnomorskog sliva.

Za ovaj složeni i uspješno završeni projekat, realiziran u tri faze, osigurana su sredstva od 16 mil KM i urađen je bez kreditnih zaduženja.

U prvoj fazi izgrađena su 22 kilometra novih kanalizacionih kolektora i revitalizacija starih, tako da je omogućeno dovođenje na jedno mjesto više od 2.000 ispusta u rijeku Spreču. Tada je Evropska komisija osigurala 3 mil EUR. U drugoj fazi izgrađeno je postrojenje za mehanički tretman otpadnih voda što je koštalo 5 mil KM i najveći donator bila je Svjetska banka. Treća faza uključivala je biološki tretman i najveći donator za tu fazu bila je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), koja je osigurala 1,7 mil EUR i Federalni fond za zaštitu okoliša sa milion maraka.

- Ovaj projekat će omogućiti da jezero Modrac postane istinski resurs pitke vode za Tuzlanski kanton, a prije svega za općine Tuzla, Živinice i Lukavac, jer od danas više nema bakteriološkog zagađenja jezera - kazao je Muratović, ističući da je živinička kanalizacija bila velika bakteriološka bomba za jezero.

Direktorica SIDA-e Marie Bergstrom kazala je da je ovo projekt koji je podržala Vlada Kraljevine Švedske, a najvažnije od svega je da je projektom osigurano prečišćavanje vode za stanovništvo ovog područja.

- Vlada Kraljevine Švedske pridaje veliki značaj realizaciji projekata koji se tiču životne sredine i čiste vode - pojasnila je Bergstrom, naglašavajući da nije isključeno finansiranje sličnih projekata u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, prenio je "Klix".Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.