NavMenu

Preminuo Sulejman Tihić

Izvor: Nezavisne novine Petak, 26.09.2014. 08:45
Komentari
Podeli
Sulejman Tihić (Foto: sda.ba)Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić preminuo je sinoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ova informacija je za Klix.ba potvrđena iz nekoliko izvora u SDA.

Sulejman Tihić je rođen u Šamcu 26. novembra 1951. godine. Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudija i javni tužilac u rodnom gradu, a nekoliko godina se bavio i advokaturom.

Član SDA je bio od njenog osnivanja 1990. godine. U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. oktobra 2001. godine bio izabran za njenog predsjednika.

Na tu stranačku funkciju je biran još dva puta, na kongresima 2005. i 2009. godine. U februaru 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović.

Tokom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Bio je poslanik i potpredsjednik Narodne skupštine RS. U dva navrata je bio predsjedavajući, odnosno potpredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kao momak u srednjoškolskim danima Tihić je bio zaljubljenik u rock 'n' roll. Svirao je bas gitaru u bendu "Crveni plamenovi" u Šamcu. Prema svjedočenjima nekih koji ga se sjećaju iz tih dana, bio je talentovan muzičar. Muzikom se prestao baviti nakon odlaska na studije u Sarajevo.


Za života je proglašen počasnim građaninom Bihaća i Odžaka.

Intenzivne reanimacije nisu pomogle

Iz Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, u kojem je sinoć preminuo Sulejman Tihić, portparol Muamera Šehić je potvrdila da je predsjednik SDA preminuo u 19.20.

- U toku dana došlo je do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja pacijenta Sulejmana Tihića. I pored svih preduzetih mjera intenzivne reanimacije sinoć u 19.20 nastupio je smrtni ishod - kazala je Šehićeva i zamolila za poštivanje privatnosti porodice preminulog.

Na svim ulazima u KCUS sinoć je postavljeno obezbjeđenje, tako da novinari nisu mogli dobiti više informacija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.