NavMenu

Potencijali Banja Luke predstavljeni američkim, švedskim i turskim investitorima

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.09.2014. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: investsrpska.net)
U okviru Projekta unapređenja lokalnog razvoja u BiH (GOLD), potencijalnim investitorima - posredničkim agencijama za ulaganja, danas su u Gradskoj upravi predstavljeni potencijali Banja Luke.

Na sastanku sa investitorima - predstavnicima američkih, švedskih i turskih kompanija i organizacija, predstavljeni su potencijali Banja Luke u drvnom, metalnom i sektoru informacionih tehnologija, te pozitivna iskustva dosadašnjih ulagača i podsticaji koji se realizuju u pojedinim oblastima.

Tokom prezentacije, ukazano je na podršku koju novoformirana Jedinica za lokalni ekonomski razvoj grada Banja Luka sa Centrom za investitore pruža investitorima na terenu kako bi se ulaganje realizovalo što efikasnije.

- Banja Luka je već prepoznata kao grad koji ulaže značajne napore za stvaranje povoljnog privrednog ambijenta, posebno u dijelu reorganizacije gradske administracije, koja će apsolutno biti na usluzi budućim investitorima, te na onom što pripremamo kroz plansku dokumentaciju, kroz resurse koje možemo da ponudimo - rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

On je novinarima poslije današnjeg sastanka rekao da je u prvoj fazi realizacije GOLD projekta obavljena edukacija kadrova, formirana Jedinica za lokalni ekonomski razvoj grada i dogovoren model kako će se realizovati aktivnosti i obezbijediti prohodnost za sve ideje.

Gavranović je rekao da je upravljanje cijelim procesom organizovano u Jedinici za lokalni ekonomski razvoj grada u okviru kabineta gradonačelnika, dok će Gradska razvojna agencija, Turistička organizacija i Centar za selo i dalje raditi svoj posao, ali će se realizacija svih procesa pratiti iz jednog centra-novoformirane jedinice.

On je istakao da su najstručniji radnici u nadležnim odjeljenjima zaduženi da "velikom investitoru" obezbijede potpunu informaciju kroz cijeli proces pribavljanja građevinske dozvole i potrebnih saglasnosti, od podnošenja zahtjeva do dobijanja upotrebne dozvole.


- Dakle jedan radnik – jedan investitor, uz pružanje kompletne logističke pomoći - pojasnio je Gavranović.

Džejms Renzis, jedan od izvršnih direktora u firmi "RSH grupa" sa sjedištem u Kaliforniji, rekao je da je došao na područje BiH da razmotri ulaganje u projekat koji se odnosi na drvoprerađivačku industriju, a drugi je iz sektora hotelijerstva.

On je rekao da je njegova kompanija za ovo područje generalno zainteresovana, prije svega zbog položaja, blizine tržišta Evropske unije, konkurentne cijene i raspoložive radne snage.

Današnja posjeta posredničkih agencija za ulaganja realizovana je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

U projekat GOLD uključeno je 48 opština/gradova iz BiH, trajaće pet godina, a njegova ukupna vrijednost je 20 mil USD. Cilj projekta je otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje stranih investitora, povećanje izvoza i prihoda kroz promovisanje modela održivog ekonomskog razvoja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.