NavMenu

U RS grijanje na vrijeme i po starim cijenama - Uprkos šteti od majskih poplava dobojska "Toplana" spremna za rad

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.09.2014. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Toplane u RS užurbano se spremaju za početak grijne sezone, koja tradicionalno počinje 15. oktobra, a kako iz njih poručuju, i pored velikih problema s kojima su bili suočeni, sve će krenuti s radom na vrijeme.

Takođe, u većini toplana završena je i nabavka energenta za grijanje, što uz cijene koje neće rasti daje nadu građanima da se ove zime neće smrzavati.

Iako je pretrpjela ogromnu havariju, u kojoj je došlo do prekida glavnog vrelovoda i u kojoj su potopljene 92 podstanice, dobojska "Toplana" spremna je da krene s grijanjem.

- Situacija je vraćena u normalu. Sanacija vrelovoda je završena i polako se kreće s puštanjem vode u sistem - kazao je za "Nezavisne Zdravko Petrović, direktor dobojske "Toplane".

Kako je poručio, ovo preduzeće nikada nije imalo problema s energentom, pa se to neće desiti ni ove godine.

- Grijemo se na ugalj iz Stanara, a s njima smo potpisali ugovor prije poplava tako da imamo sasvim dovoljno zaliha za početak sezone. Cijena grijanja za stanovništvo je 1,95 KM po kvadratu, a plaća se šest mjeseci - kazao je Petrović.

Štetu usljed majskih poplava pretrpjela je i bijeljinska "Toplana", ali i kod njih, kao i u Doboju, neće biti odlaganja početka sezone.

- Nismo prošli kao dobojska "Toplana", ali smo imali štete. Podzemne vode koje su se digle poplavile su nam nekoliko podstavnica s elektromotorima. Po gradu su nam po podstanicama bile poplavljene pumpe tako da smo neke morali sanirati i servisirati. Ostalo je još da se u nekoliko zgrada poprave pumpe, čime će sve biti kompletirano do početka sezone - kazao nam je Radomir Marjanović, direktor "Gradske toplane" Bijeljina.

Kako kaže, obezbijeđen je ugalj za početak sezone, a završena je i javna nabavka za kompletnu narednu sezonu, pa se uskoro očekuje potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem.

- Cijene su nam iste i imajući u vidu kompletnu situaciju naših korisnika nismo planirali njihov rast. Na bazi plaćanja od šest mjeseci one iznose 2,75 KM po kvadratu za fizička lica, a 5,80 KM za pravna lica", kazao je Marjanović.


Iz banjolučke "Toplane" poručuju kako u narednu sezonu ulaze nikad spremniji.

Žaklina Mijatović, portparol ovog preduzeća, kazala je kako su svi kapaciteti i rezervoari već sada puni mazuta, a da su u godišnji remont za otklanjanje kvarova uložena 2,3 mil KM, što bi, kako je rekla, trebalo da bude garancija za dobro i kvalitetno grijanje.

- Najviše očekujemo od novih perifernih kotlovnica u Kočićevom vijencu i Starčevici, koje su na drvnu sječu, a kojima ćemo smanjiti troškove za nabavku mazuta. Na njima se izvode završni građevinski radovi i one do početka grijne sezone trebal da budu u opticaju - kazala je Mijatovićeva.

Kako je poručila, ni u Banjoj Luci neće doći do promjena cijena kada je grijanje u pitanju, što znači da će stambeni potrošači na mjesečnom nivou, tokom cijele godine, i dalje plaćati 1,65 KM po kvadratnom metru, a oni koji imaju ugrađen kalorimetar 133 KM po megavat-času.

Inače, kako su rekli u toplanama ukoliko bi temperatura mjerena ujutro tri dana u nizu bila ispod 12 stepeni Celzijusa, s grijanjem će se krenuti i ranije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.