NavMenu

Tri srednje škole u Prijedoru dobile opremu za praktičnu nastavu

Izvor: eKapija Srijeda, 24.09.2014. 12:58
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Mašinskoj, Elektrotehničkoj i Poljoprivredno-prehrambenoj srednjoj školi u Prijedoru uručena je oprema za praktičnu nastavu vrijedna 150.000 KM koju su darovali USAID, Evropska unija, "Siemens" i "ArcelorMittal" posredstvom Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD", saopšteno je na zvaničnom sajtu Prijedora.

Svečanosti primopredaje opreme prisustvovala je i pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Radmila Kocić Ćućić, koja je istakla da je ovo jedan od najpozitivnijih primjera u Republici Srpskoj i da vjeruje da će i druge razvojne agencije, i gradovi i opštine u Sprskoj, slijediti ovaj primjer.

- Ono što našim školama zaista treba jeste praktična nastava i svaka donacija opreme i sredstava iz kojih naši đaci mogu učiti ono što tržištu treba jeste unapređenje društva u cjelini, a ne samo obrazovnog procesa - rekla je Kocić Ćućić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da nakon opremanja kabineta praktične nastave savremenom opremom i uređajima svršenim srednjoškolcima više neće biti potrebna doobuka ili prekvalifikacija za određena zanimanja nego će biti spremni za tržište rada.

- Ovo će povećati praktična znanja i važno je da imamo i obučene profesore, a važno je da će se ovdje moći obučavati i odrasli - naveo je Pavić.

Direktor Agencije "PREDA-PD" Mišo Reljić rekao je da ova agencija svake godine radi anketiranje i svršenih srednjoškolaca i poslodavaca.


- Ove godine čak 56% učenika izjasnilo se da je nedostatak praktičnih znanja ključna prepreka za zapošljavanje, a čak 92% poslodavaca nije zadovoljno kvalitetom radne snage koju dobijaju iz srednjih škola - podsjetio je Reljić.

Predsjednik Fondacije "ArcelorMittal" u Prijedoru, Predrag Šorga, rekao je da je ova fondacija 11.000 KM darovala za opremanje kabineta Elektrotehničke škole.

Elektrotehnička škola dobila je kabinete za automatsku regulaciju i za optičke komunikacije, Mašinska škola CNC mašinu za obradu drveta, tri CNC simulatora za metal, auto dijagnostiku, aparat za zavarivanje i 3D štampač, a Poljoprivredna škola traktor, atomizer i prikolicu za prevoz pčelinjih društava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.