NavMenu

"Bayer" predstavio planove za budućnost - "MaterialScience" izlazi na berzu kao zasebna kompanija

Izvor: eKapija Srijeda, 24.09.2014. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: bayer.com)
Globalna kompanija "Bayer" saopštila je kako namjerava da se u budućnosti u potpunosti usredsredi na life science kompanije – "HealthCare" i "CropScience", a da "MaterialScience" izvede na berzu kao zasebnu kompaniju.

- Na taj način "Bayer" se pozicionira kao vodeća svjetska kompanija u oblasti zdravlja ljudi, životinja i biljnog svijeta - dodaje se u saopštenju.

Nadzorni odbor odobrio je 18. septembra jednoglasno ove planove Upravnog odbora.

- Naša namjera je da stvorimo dvije vrhunske globalne korporacije: "Bayer" kao kompaniju svjetske klase u inovacijama u life science području poslovanja, i "MaterialScience" kao vodeću kompaniju u području polimera - najavio je predsjednik Upravnog odbora "Bayer"-a, Marajn Dekers. (Marijn Dekkers), dodavši kako obje kompanije imaju odlične izglede za uspjeh u svojim industrijama.

Kako je navedeno u saopštenju "Bayer"-a, očekuje se da će nivoi zaposlenosti ostati stabilni tokom sledećih nekoliko godina, i globalno i u Nemačkoj.

"MaterialScience" stiče direktan pristup tržištu kapitala

U posljednjih nekoliko godina, "Bayer"-ovo težište znatno se pomjerilo prema life science djelatnostima, uz uspješno plasiranje novih farmaceutskih proizvoda, nadolazeće preuzimanje kompanije za bezreceptne proizvode "Merck & Co, Inc" u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i vrlo uspješan razvoj CropScience poslovanja.

Cilj je da se nastavi pozitivan razvoj tih djelatnosti u budućnosti, kroz dalje investiranje u rast. Nakon redovnog ocjenjivanja poslovnog portfolija, Upravni odbor odlučio je da usmjeri kompaniju na ova područja. Life science trenutno već čini oko 70% "Bayer"-ove prodaje i 88% EBITDA prije posebnih stavki, navedeno je u saopštenju.

Izlazak "MaterialScience" na berzu kao zasebne kompanije planira se u sljedećih 12 do 18 mjeseci. Glavni razlog za ovaj potez je da se toj kompaniji pruži direktan pristup kapitalu, za potrebe budućeg razvoja. Taj pristup više ne može da se na odgovarajući način osigura unutar grupe "Bayer" zbog znatne potrebe za investicijama life science kompanija - kako za organski tako i za spoljni rast. Takođe, "MaterialScience" kao zasebna kompanija može u potpunosti da uskladi svoje organizacijske i procesne strukture i korporativnu kulturu sa vlastitim industrijskim okruženjem i poslovnim modelom.


"Bayer" će zadržati uravnotežen portfolio

Kompanije buduće grupe "Bayer" su u 2013. ostvarile pro forma prodaju od približno 29 mlrd EUR. Zapošljavaće gotovo 99.000 ljudi, od toga oko 29.500 u Njemačkoj. Sjedište kompanije ostaće u Leverkuzenu.

- "Bayer" će nastaviti da posluje kao kompanija s atraktivnim i uravnoteženim portfolijom i primarnim naglaskom na organski rast poslovanja - objasnio je Dekers.

U tu svrhu, kompanija namjerava da poveća svoje ​​istraživačke i razvojne izdatke, selektivno da ojača rano istraživanje na dodirnim tačkama kompanija "HealthCare" i "CropScience", kao i da nastavi da vodi uspješnu komercijalizaciju nedavno plasiranih farmaceutskih proizvoda. Tako "Bayer" očekuje kako će novi lijekovi iz područja onkologije, oftalmologije, antikoagulantnog lečenja, kao i liječenja plućne hipertenzije, imati kombinovani maksimalni godišnji prodajni potencijal od najmanje 7,5 mlrd EUR, navedeno je u saopštenju "Bayer"-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.