NavMenu

U Sarajevu otvoren Centar za transplatacijsku medicinu FBiH

Izvor: eKapija Srijeda, 24.09.2014. 16:15
Komentari
Podeli
U prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva juče je zvanično otvoren Centar za transplantacijsku medicinu FBiH, kao nova upravna organizacija u sastavu Ministarstva. Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović kazao je tim povodom na pres-konferenciji da je uspostava tog centra predviđena Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji je usvojen 2009. godine, saopštio je RTV "Slon".

Istaknuo je da je uspostava tog centra, nažalost, dugo ostala samo na pretpostavkama, a da su aktivnosti na razvoju cjelokupnog transplantacijskog programa intenzivirane 2011. godine.

- Donijeli smo niz podzakonskih akata koji su nedostajali i koji su bili preduvjet za uspostavu Centra. Potom je izvršena detaljna analiza u svim zdravstvenim ustanovama, imenovani bolnički koordinatori za transplantaciju, mobilni timovi za utvrđivanje moždane smrti i eksplantaciju organa, potpisan Sporazum s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, koje je kroz edukacije pružilo stručnu pomoć prilikom uspostave Centra. U suradnji s kompanijom "BH Telecom" informatički je uvezano 17 zdravstvenih ustanova i institucija uključenih u program transplantacijske medicine u FBiH, te osigurano aplikativno rješenje po uzoru na Republiku Hrvatsku - kazao je Mesihović.

Rezultat svih tih aktivnosti, dodao je, jeste potpuno definiran i uspostavljen sistem transplantacijske medicine u FBiH.

- Ovo je ogroman iskorak naprijed i osnova za istinski daljnji razvoj transplantacijske medicine u FBiH. Sistem je postavljen po uzoru na svjetske lidere u toj oblasti, a daljnji razvoj zavisi od samih zdravstvenih profesionalaca, ali i od nivoa kolektivne svijesti građana o značaju doniranja organa i transplantacije organa u svrhu liječenja - naglasio je Mesihović.

Po njegovim riječima, postoji i tzv. logistika transplantacije, odnosno neophodni propratni mehanizmi.

- Posjedujemo logistiku transplantacije, čak smo u fazi završetka ugovora s Ministarstvom odbrane BiH, koji će u slučaju potrebe pomagati - kazao je.

Precizirao je da će to značiti da će, uz kopneni, i zračni prijevoz biti na raspolaganju za te potrebe Centru za transplantaciju i ostalima iz tog projekta.


Direktorica Centra Lada Sarajlić informirala je o nadležnostima i zadacima Centra, koji koordinira cijeli program transplantacijske medicine i, između ostalog, vodi sve potrebne evidencije u vezi s transplantacijskim programom poput listi čekanja, praćenja svih transplantiranih pacijenata.

Sarajlić je demonstrirala i informacioni sistem i aplikativno rješenje koji kroz brzu komunikaciju omogućava da cjelokupni proces bude efikasan, transparentan i siguran. U okviru jučerašnje pres-konferencije prezentirana je i jedna od mogućnosti informacionog sistema, direktni videolink s bolničkim koordinatorima u Kliničkom centru univerziteta Sarajevo i Kliničkoj bolnici Mostar.

U Federaciji BiH, i to prvenstveno u UKC Tuzla, radi se transplantacija bubrega, rožnjače, jetre, te hematološke transplantacije.

Prema dostupnim podacima, u FBiH na transplantaciju bubrega čeka 257 ljudi, a osam za jetru, navodi RTV "Slon".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.