Izvor: eKapija | Utorak, 23.09.2014.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Posjetite muzej "Selo čokolade" u Briselu

Belgija, koja sebe voli da naziva "zemljom čokolade", nedavno je dobila novu turističku atrakciju: muzej posvećen ovoj poslastici u stilu čuvene fabrike čokolade Vilija Vonka.

Čokolada se smatra nacionalnim blagom u Belgiji u kojoj se proizvode poznati brendovi kao što su "godiva", "neuhaus", "leonidas "i "cote d'or".

Muzej je smješten je u bivšoj fabrici čokolade u Briselu, a njegov cilj je da zabavi i ispriča zanimljivu istoriju ovog slatkiša koji svi vole.

- Belgijanci nikada nisu poricali strast prema čokoladi. Postali smo zemlja čokolade - izjavio je za AFP dizajner muzeja Anri Dipui.

U središtu muzeja, koji nosi naziv "Belgijsko selo čokolade", nalazi se velika staklena bašta, prava mala džungla od stabala kakaovca i drugih tropskih biljaka.

Posjetioci mogu da saznaju kako se zrna kakaovca beru i prerađuju u kakao koji se koristi za pravljenje čokolade.

Mogu da čuju istoriju čokolade od njenog nastanka u centralnoj Americi, gdje su je Maje i Asteci konzumirali u vidu napitka, preko njenog uvođenja u Evropu gdje su je donijeli Španci, pa sve do njene današnje masovne proizvodnje.

Upoznaće se i sa zanimljivostima koje su vezane za čokoladu: da je ova poslastica bila tema žučnih religioznih rasprava o tome da li je treba jesti za vrijeme posta ili ne, te da je često bila zabranjena djeci.

Posjetioci mogu da vide kako se čokolada najradije konzumira u pojedinim zemljama: u vidu toplog napitka, kao na primjer u Holandiji, u obliku pralina koje su omiljene u Belgiji ili kao mliječna čokolada kojom se najviše diči Švajcarska.

Naravno, posjetioci imaju priliku, ne samo da razgledaju razne čokoladne proizvode, već i da ih probaju.

Čokolada je jedan od glavnih proizvoda Belgije. Ova mala članica EU proizvodi oko 172.000 tone čokolade godišnje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.