NavMenu

Budućnost banaka na internetu - Sve manje ljudi odlaziće u poslovnice

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.09.2014. 09:52
Komentari
Podeli

(Foto: I.Vukša)
Bankarstvo budućnosti biće puno jednostavnije i brže, jer će se sve manje klijenata poslovati u fizičkim poslovnicama, a sve više putem interneta. Telekomi još nisu osvojili znatniji dio bankarskog tržišta, a banke su se već pripremile izlaskom u nova područja poslovanja, rečeno je na panelu "Ali i to nije sve" u sklopu 7. Weekend Media Festivala, prenosi Klix.ba.

"Hrvatski Telekom" ulazi u finansijsko poslovanje, ali to vidi kao priliku za saradnju, a ne za sukob, istaknula je članica Uprave Nataša Rapaić. Zagrebačka banka ima oko milion klijenata i s tako velikom bazom logično je da spaja svoje klijente s drugim kompanijama, ali to želi raditi kombiniranjem i nadopunjavanjem stručnih znanja, rekao je Nenad Mećava iz Zabe.

Mećava predviđa da će banke imati sve manje klijenata u poslovnicama, a sve više na internetu, s čime se slaže i Slavko Carić iz Erste banke Srbija, koji navodi da u Austriji već sada klijenti dvaput godišnje dolaze u fizičku poslovnicu, a 17 puta mjesečno pristupaju svom računu putem interneta.

"Hrvatska pošta" također je iskoračila u finansijske usluge, pod pritiskom pada prihoda u čak 80% svog core businessa, što je nezaustavljiv trend, procjenjuje Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte. Kako po zakonu moraju održavati mrežu poštanskih urede, logično je da ih pokušavaju koristiti na različite načine.

Tradicionalne agencije nisu spremne za novosti i ne mogu ponuditi integriranu uslugu, stoga se nalaze pred ozbiljnim organizacijskim izazovom, rečeno je na panelu "Mad Men vs. Math Man".

Budućnost leži u agencijama koje će spajati specijalnosti i davati integriranu uslugu, smatra Davor Bruketa iz agencije "Bruketa&Žinić". U digitalu je moguće izmjeriti stvari koje ne možemo nigdje drugdje, ali unatoč tome, kaže Ivan Kovačević iz Agrokora, potrebno je odrediti marketinški cilj, više se baviti analizom i integriranjem podataka te klijentu servirati zaključke, prenio je Klix.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.