NavMenu

Nagrađeno 12 najboljih sudentskih poslovih ideja - Završen forum "Mladi u preduzetništvu BiH ludost ili mudrost"

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.09.2014. 09:23
Komentari
Podeli
Prije dva dana završen je poslovni forum "Mladi u preduzetništvu BiH – ludost ili mudrost" koji je trajao dva dana u Banjoj Lluci. Forum je organizovan kao završnica ovogodišnjeg projekta Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo koji sprovodi Centar za istraživanja i studije – GEA uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u partnerstvu sa Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom u Banjoj Luci i Sveučilištem u Mostaru.
- Osnovna ideja ovog projekta je bila da podstakne mlade ljude da se bave preduzetništvom, što smo za tri godine trajanja projekta i uspjeli - rekao je Miloš Todorović, menažer ovog projekta.
Direktor Ekonomskog odjeljenja misije USAID-a u BiH, Tomas Rohas, rekao je da USAID nastoji da ublaži rizike sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju kada prvi put izađu na tržište, te da im pomogne da steknu nove vještine i samopouzdanje kako bi bili konkurenti na tržištu rada.
- Ovaj skup je veoma značajan, jer se odnosi na jednu od najznačajnijih tema trenutno u Bosni i Hercegovini, a to su mladi i njihovo zapošljavanje - rekao je Rohas.
Mladi su pokazali da su spremni preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, preuzeti rizik, te pokrenuti vlastiti biznis. Na Forumu je nagrađeno je 12 najboljih studentskih poslovnih ideja čiji vlasnici su dobili vrijedne novčane nagrade u iznosu od 4.000 američkih dolara kako bi registrovali biznis, te svoju poslovnu ideju sproveli u djelo. Studentski timovi imali su priliku predstaviti svoje poslovne planove pred mnogobrojnim zvanicama iz državnog i privatnog sektora, te pred kolegama studentima.
Najveći procenat predstavljenih poslovnih ideja bio je iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koja postaje sve popularnija među mladima, a druga najviše zastupljena oblast su informacione tehnologije.
Za tri godine trajanja projekta "Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo" registrovano je 30 biznisa, pristiglo je 1.725 prijava za učešće u programu, prijavljeno je 1.000 poslovnih ideja, održao je 12 trening modula, učestvovalo je 20 predavača, a nagradni fond za najuspješnije studentske ideje iznosio je 120.000 američkih dolara.
Prijatelji projekta su Hypo Alpe Adria banka, "ASA Group" i kompanija "m:tel".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.