NavMenu

Sunce i vlaga Mediterana presudni za dobre smokve - "Gazdinstvo Vlačić" iz Trebinja jedino u RS nudi proizvode od ove južne voćke

Izvor: eKapija Subota, 20.09.2014. 08:50
Komentari
Podeli

U romanu "Venecija" Vladimira Pištala, posebnom i ličnom zapisu o Mediteranu, na piščevo pitanje gdje prestaje Mediteran, stric mu odgovara - "U mostarskoj kotlini, iznad naših kuća. Odatle uzbrdo još dvjesta metara uspjeva smokva i šipak. Posle više ne može."

Ovo je priča o smokvi, simbolu Mediterana, o njenoj proizvodnji i preradi, koju je u RS za sada jedino pokrenulo "Gazdinstvo Vlačić" iz Trebinja.

Božo Vlačić kaže na početku razgovora za portal "eKapija.com" da je počeo ovaj posao kada je spoznao da se u lokalnim marketima prodaju uvozni proizvodi od smokava. S obzirom na to da ova voćka krasi kućna dvorišta u Trebinju i okolnim selima, za njega više nije bilo dileme da li da krene u pravljenje proizvoda od smokve.

- Trebinje je već poznato po kvalitetnom medu, siru, ljekovitom bilju, vinima, pa je red došao i na smokvu. Sami smo pokrenuli proizvodnju i zasadili sadnice – kaže Vlačić.

Osim starih zasada, uložili su i u nove, njih 200, ovo im je peta godina. Da bi dobro rodila, smokvi je potrebna vlaga i sunce. Uspjeva na nadmorskim visinama do 400 metara. Vlačić kaže da je možete posaditi bilo gdje, ali pitanje je da li će roditi. Zato je Mediteran njeno plodno tle.

- Gajimo sedam vrsti smokava. Nakon branja svježih, njihovom preradom pravimo slatko, džem, pekmez, posebno suve smokve i rakiju. Prošle godine napravili smo 10.000 tegli različitih proizvoda. Ova sezona je malo lošija što se tiče prinosa. Ostaje nam još mjesec dana za branje, ali smokva se neće prerađivati – ističe Vlačić.

Trud i zalaganje "Gazdinstva Vlačić" prepoznali su i u regionu. Tako se već mogu pohvaliti zlatnom i srebrnom medaljom Novosadskog sajma poljoprivrede. Ambalažu zar akiju od smokve, Božo Vlačić je sam pravio. Njena cijena dostiže i do 40 KM.

Trenutno, sa bratom Radomirom, Božo Vlačić jedini prerađuje smokvu u RS. Osim Trebinja, u zapadnoj Hercegovini najpoznatiji proizvođači su oni u Stocu i Čapljini. Kupci Vlačićevih džemova, rakija i ostalog dolaze iz Beograda, Novog Sada...

- Naša proizvodnja je još mala, tek smo tako reći pokrenuli ovaj veliki projekat. Uveli smo HACCP standard, konstantno pratimo edukacije... Uskoro ćemo se u Beogradu upoznati sa savremenim mašinama za preradu voća.

Vlačići imaju sistem navodnjavanja "kap po kap", a sledeća investicija je solarna sušara. Ranije je najavljivano da bi u bližoj budućnosti mogli da naprave i manju fabriku sa nekoliko zaposlenih.

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Blagodeti smokve

Iako je u Hercegovini ima na svakom koraku, u dvorištima, uz vinograde, rijeke, malo se zna koliko je zdrava za ljudski organizam. Zbog specifičnih uzdužnih vlakana, prirodni je lijek za sve tegobe digestivnog trakta. Obiluje vitaminima kompleksa B. Suve smokve obilan su izvor minerala kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra. Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti te pomažeu regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska .

U smokvama supronađeni i spojevi sa antikarcinogenim delovanjem – benzaldehid ikumarini .

Preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila potencijalno delovanje ovih jedinjenja na karcinome prostate i kože.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.