NavMenu

Pacijenti u TK dobijaju elektronske zdravstvene kartone do kraja 2014?

Izvor: eKapija Petak, 19.09.2014. 12:16
Komentari
Podeli
Informacija iz Ministarstva zdravstva TK u velikoj će mjeri doprinjeti povećanju kvaliteta i efikasnosti sistema zdravstvene zaštite na području tog kantona. Projekat, koji podrazumjeva umrežavanje svih zdravstvenih ustanova, elektronske zdravstvene kartone pacijenata i elektornske recepte uveliko će olakšati rad zdravstvenih radnika i liječenje pacijenata, navodi RTV "Slon".

- Projekat podrazumijeva da se do kraja oktobra 2014. završi opremanje svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK, odnosno njihovo međusobno uvezivanje, tako da jedan dom zdravlja na području TK i sve ambulantne porodične medicine bud uvezane u jedan sistem - izjavio je za RTV "Slon" Alen Kamerić, ministar zdravstva TK.

Naredni korak je nadogradnja postojeće infrastrukture, odnosno nabavljanje ambulantno–informacionog sistema, za što se čekaju obećana sredstva sa federalnog nivoa.

Ministar Kamerić ističe da će, ukoliko sredstva budu ispostavljena na vrijeme, do kraja godine svi pacijenti u TK imati svoje elekronske zdravstvene kartone koji će biti dostupni svim zdravstvenim ustanovama na području tog kantona. Time će se, smatra Kamerić smanjiti nepotrebne gužve i čekanje na specijalističke preglede.

- Na ovaj način mi ćemo to zaista svesti na najmanji mogući vrmenski interval, tako da se nadam da će osoba koja bude pregledana npr. u Banovićima, ili u Kladnju, sa jednim pritiskom na dugme moći odmah vidjeti termin za pregled kod specijaliste u UKC-u - kazao je Kamerić.


Uvezivanja apoteka

Nakon uvezivanja svih zdravstvenih ustanova trebalo bi usljediti uvezivanje apoteka.

- Čitač kartica će biti instaliran u svakoj apoteci sa protokom podataka iz porodične medicine i bilo koje apoteke na području TK. Stvorićemo uslove za tzv. elektronski recept - rekao je ministar Kamerić.

Paralelno sa elektronskim receptom radiće se na ukidanju zdravstvenih knjižica, a da ih zamjene elektronske kartice uz pomoć kojih će pacijenti dokazivati svoj identitet prilikom podizanja terapije, saopštio je RTV "Slon".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.