NavMenu

Hercegovina dobila prvih deset kilometara autoputa - Otvorena dionica od petlje Međugorje do GP Bijača

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 17.09.2014. 16:05
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Autoput od petlje Međugorje do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, čime je Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoputa, svečano je otvorena u utorak veče, dok će u funkciji za sav saobraćaj biti od danas, 17. septembra.

Po riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande autoput ima veoma široku poruku.

- Živim u nadi da je ova dionica početak jadransko-jonske ceste, da će se koridor 5C završiti te da će BiH postati prometno čvorište - kazao je Bevanda.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić istakao je kako se u ovom trenutku u BiH autoput gradi i na sjeveru, jugu i centralnom dijelu zemlje.

- Pred nama je gradnja jadransko-jonske ceste, a ja sam uvjeren kako bi BiH mogla postati važno cestovno središte kada je riječ o jugozapadu Europe, naglasio je ministar.

Izgradnja 10 kilometara autoceste trajala je dvije godine i iznosila je 70 miliona evra bez PDV-a.


Time je BiH spojena s evropskom mrežom autoputeva, a putarina na izgrađenoj dionici trenutno se neće naplaćivati, izjavio je direktor JP "Autoceste FBiH" Ensad Karić.

Podsjetio je kako su izgradnjom ove dionice napravljene značaje uštede koje će biti utrošene na obnovu regionalnih cesta.

Inače, uz autoput izgrađeni su i tri mosta/vijadukta, tunel Bijela Vlaka, petlja Međugorje, bočno naplatno mjesto Međugorje-Zvirovići, odmorište Kravice, čeono naplatno mjesto Zvirovići, Centar za održavanje i kontrolu te GP Bijača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.