Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 16.09.2014.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svaki građanin u RS banci duguje 1.782 KM

(Foto: Teodora Brnjoš)
Svaki stanovnik RS je na kraju prvog polugodišta ove godine u prosjeku bio kreditno zadužen 1.782 KM, što je za 100 KM više u odnosu na kraj prošle godine, potvrdili su posljednji podaci Agencije za bankarstvo RS.

Ukupna suma kreditne zaduženosti građana RS je na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila 2,44 mlrd KM i u odnosu na kraj 2013. je bila za 7% veća.

Ipak, podaci Agencije ukazuju i na to da se građani RS nisu samo sve više zaduživali, već da su oni koji su to mogli pojačano štedjeli.

Tako su ukupni depoziti građana RS, odnosno štednja i novčane sume koje imaju na tekućim računima, na kraju jula iznosili ukupno 2,33 mlrd KM, što je za 6% više u odnosu na kraj 2013. godine.

Inače, od ukupne sume kredita plasiranih stanovništvu u RS, 1,91 mlrd KM su plasirale banke iz RS, a 525,7 mil KM poslovne jedinice banaka čije je sjedište u FBiH.

Iz izvještaja ove agencije se jasno vidi i to da u strukturi kredita koje su lansirale banke iz RS, u ukupnim kreditima, krediti stanovništva zauzimaju drugu poziciju, i kotiraju odmah nakon stavke zaduženosti privatnih preduzeća.

Građani se i dalje u najvećoj mjeri zadužuju za opštu potrošnju. Tako je u strukturi kreditnih plasmana banaka sa centralom u RS stanovništvu plasirano ubjedljivo najviše nenamjenskih kredita. Na ove kredite otpada 1,32 mlrd KM, a oni su za 13% veći u odnosu na kraj prethodne godine. Ujedno je zanimljivo i to da je iznos nenamjenskih kredita bio duplo veći u odnosu na stambene kredite građana (527,92 mil KM).

Radovan Bajić, član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH i direktor NLB Razvojne banke, ocijenio je da bez obzira na činjenicu da kreditna zaduženost raste, za njen rast ima još dosta prostora.

- Naši stanovnici nisu ništa manje zaduženi u odnosu na region i sasvim je sigurno da ova stavka po stanovniku može rasti za nekoliko stotina maraka naviše - rekao je Bajić.

On je objasnio da zaduženost ne treba posmatrati kao nešto loše, jer bez novog zaduživanja nema ni razvoja.

- Iza nas je veoma težak dio godine kada se posmatraju stavke prinosa, ulaganja, zapošljavanja, otvaranja nove djelatnosti. Na sve njih su uticale i katastrofalne poplave. Smatram da se dio kreditnog rasta sigurno odnosi i na nove kredite koje su ljudi podigli kako bi obnovili kuće i stanove nakon poplava - ocijenio je Bajić.

Kada su u pitanju trendovi kretanja depozita banaka u RS, Bajić je ocijenio kako na njihov rast ima uticaj okolnost da se stanovnici trenutno ne odlučuju da ulažu novac.

- Građani koji su kupili i renovirali svoje stanove, izgradili kuće i riješili takva bitna pitanja sada se ne usuđuju investirati u nešto, već zbog neizvjesne budućnosti uglavnom štede - konstatovao je on.

Struktura kreditne zaduženosti stanovništva RS

Opšta potrošnja 1.138.283 1.239.494

Stambene potrebe 527.921 531.081

Obavljanje djelatnosti 139.201 144.397

Ukupno 1.805.405 1.914.972
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE