NavMenu

Kompanije iz evrozone spremne na velike investicije tokom 2015.

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 15.09.2014. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Evropske kompanije imaju blizu bilion evra u gotovini, mnogo više nego prije finansijske krize, i spremne su na velike investicije u narednih 12 mjeseci, saopštila je danas revizorsko-konsultantska kuća "Deloitte".

Firme u Evropi imale su likvidnost od 936 mlrd EUR u 2013, u odnosu na 916 mlrd EUR iz 2012. godine, navodi "Deloitte", a prenosi agencija "Frans pres".

Ta sredstva su, međutim, nejednako raspoređena, pa svega 17% kompanija drži tri trećine novca, navodi konsultantska kuća. Sektori u kojima postoje najveće rezerve novca su industrijski (325 mlrd EUR), energetski (256 mlrd EUR) i proizvodnja potrošačke robe (175 mlrd EUR).

- Ovaj oporavak likvidnosti pokazuje da Evropa izlazi iz krize i kreće se ka jačanju privrednog rasta i investicija - navodi Katja Ruet iz kuće "Deloitte", dodajući da je 59% anketiranih kompanija navelo da su spremne da investiraju u predstojećim mjesecima.


Trećina direktora navela je da će finansirati projekte mahom iz novčanih rezervi, dok je 29% njih navelo da će podići bankarske kredite. "Deloitte" je izradio studiju na osnovu odgovora 271 kompanije različite veličine i iz raznih sektora u 14 evropskih zemalja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je danas da usporeni oporavak evrozone guši perspektive rasta globalne ekonomije, smanjujući prognozu rasta za većinu razvijenih zemalja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.