NavMenu

Zapadnohercegovački kanton ostao bez javnih ljekarni - Dug prema dobavljačima 3 mil KM

Izvor: eKapija Nedjelja, 14.09.2014. 20:13
Komentari
Podeli

Javne ljekarne u Zapadnohercegovačkom kantonu odlaze u stečaj. Dug koji je stvoren u proteklih sedam godina iznosi 3 mil KM. Unosan promet lijekovima ostaje u privatnim rukama, navodi "Federalna televizija".

Godine 2007. gradske ljekarne u četiri općine Zapadnohercegovačkog kantona gube zasebno upravljanje. Osniva se Javna ustanova "Ljekarne", a poslovanje i imovinu preuzima središnja Uprava sa sjedištem u Ljubuškom. Tadašnja politička odluka o ujedinjenju presudila je u njihovu propast.

Dug prema dobavljačima danas iznosi 3 mil KM, dok su potraživanja od kupaca 310.000 KM.

Konačno, Skupština ZHK-a na posljednjoj sjednici usvaja Odluku o pokretanju stečajnog postupka nad javnom ustanovom.

- Bilo je jasno da je to politička ili ekonomska odluka i da je ljekarnički ili apotekarski lobi krenuo u osnivanje te županijske ljekarne kako bi je zapravo uništio i ugasio, a time da bi povećali svoje profite - smatra novinar Velimir Begić, saopštila je "Federalna".

Iako su pravno, pod zajedničkim pečatom obavljale nabavku i prodaju lijekova, formalno nemaju organizirano upravljanje novcem od prodaje.

Zanimljiv je podatak iz 2012. godine: javna ustanova "Ljekarne" nabavila je robu u vrijednosti od 1,7 mil KM, a ostvarila prihod od tek 200.000 više. Izdaci na plaće i obveze su veće od pola milijuna maraka godišnje. Od osnutka javne ustanove do danas loša matematika pozdravljana je od osnivača - Kantona.

Rezultat upravljanja ovom ustanovom je da je Ugovor sa Zavodom za zdravstveno osiguranje ZHK-a potpisalo još 19 privatnih ljekarni. Status javne i privatnih ljekarni u pogledu izdavanja lijekova na recept je izjednačen. Unosan posao, promet lijekovima, ostao je u privatnim rukama.

- Na osnovu toga se može zaključiti koliki su njihovi prihodi, da se svima to isplati. A da bi ih povećali rade na tome da ugase županijske ljekarne koje su već 3 mil KM u minusu - dodaje Begić.

Kako navodi Federalna.ba, očekuje se imenovanje stečajnog upravitelja. Pokrenuta je inicijativa zaposlenika za vansudsku nagodbu o isplati zaostalih plaća,


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.