NavMenu

Crnogorski kačamak osvaja svijet

Izvor: Novosti Nedjelja, 14.09.2014. 20:08
Komentari
Podeli

Može li crnogorski kačamak da osvoji svijet? Može, ako urodi plodom ono što je osmislio podgorički agronom Svetozar Radonjić, najveći pobornik ideje o proizvodnji zdrave hrane u ekološkoj Crnog Gori. Ukoliko spremi kačamak od 300 kilograma za Ginisa, čuće se svuda za Bjelopavliće, kojima već odzvanjaju slavljenički stihovi: "Kačamaka i mlijeka, fina pjesma dovijeka!"

Spektakl će najvjerovatnije biti organizovan 16. oktobra na Svjetski dan hrane, a da bi se to desilo direktor kompanije "Agrovita", očekuje pomoć države i lokalne uprave u Danilovgradu.

- Nemoguće je to pripremiti bez njihove podrške. Volio bih da Ginisov rekord bude zapisan u Bjelopavlićima, mjestu gdje je 1515. godine, prvi put u Evropi zasađen kukuruz! Što se mene i moje ekipe tiče, mi već danas možemo da krenemo u posao - priča Radonjić za "Novosti".

Ovo je druga nominacija crnogorskog kačamaka za Ginisa. Prva je bila neuspješna zbog banalnog razloga.

- Prevodilac je pogrešno i na engleski jezik riječ kačamak preveo kao palentu! Pa, kad su saznali za našu kandidaturu, Italijani su se prvi organizovali, napravili palentu od tri tone i ušli u knjigu! Sada je sve u redu i nadam se da ćemo oboriti rekord i ući u društvo večitih. Jer, mi smo već jednom pravili kačamak od 105 kilograma, tako da u tom poslu već imamo iskustvo.

A kačamak će se praviti po staroj recepturi od bijelog kukuruznog brašna iz Bjelopavlića.

- Ima da pročisti crijeva predstavnicima Ginisa, kao i svima koji ga budu probali!

Radonjiću ovo ne bi bilo prvo priznanje. Ima mnogo domaćih i međunarodnih. Jedini je Crnogorac koji je osvojio zlatnu, srebrnu i dve bronzane medalje za inovativnost "Eureka". Zlato je dobio za sok od žalfije, za koji tačnu recepturu krije kao "zmija noge".

Varjača na daljinski

Crnogorac se rodi umoran i živi da bi se odmarao. Ovaj vic uveliko se (zlo)upotrebljava u slučaju kačamaka za Ginisa.

- Ovo je, čoče, jedini "ženski" posao koji rade muškarci. Kad bi Sveto samo pokrenuo tehnološku revoluciju i uveo daljinsko upravljanje kašikom, e tek bi to bilo za priču i za Ginisa - kažu šereti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.