Izvor: Investitor | Utorak, 27.03.2007.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kredit od 50 mil EUR za popravku puteva u FBiHMinistar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i šef Odsjeka za zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) Massa Bernucci potpisali su u Sarajevu Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za Projekt rehabilitacije puteva u Federaciji BiH.

Iznos kredita je 50 miliona EUR s alokacijom cijelog iznosa na Federaciju BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ovim kreditom finansirat će se Projekt rehabilitacije i unapređenje cesta u dužini od 1.184 kilometra na 109 dionica. Rok vraćanja kredita je 18 godina, uključujući grejs period od šest godina od povlačenja prve tranše i povoljnu EURIBOR/LIBOR kamatu.

Plan će realizirati investiciju u narednih pet godina. Vrijednost projekta iznosi 100 miliona EUR, od čega je kredit EIB-a 50 miliona EUR, vlastito učešće 1,8 miliona EUR, uz kofinansiranje, koje osiguravaju druge međunarodne finansijske institucije u vrijednosti 48,2 miliona EUR.

"Bosna i Hercegovina nije prezadužena država i mi imamo kapaciteta za nove investicije koje će osigurati boljitak svim građanima u BiH. Mi moramo znati upravljati projektima i zato državna administracija mora biti učinkovitija", rekao je ministar Vrankić.

Predstavnik EIB-a Massa Bernucci je najavio pomoć ove banke bh. vlastima i izrazio spremnost za finansijsku podršku novim projektima u oblasti cestovne komunikacije, uključujući i izgradnju autoceste na koridoru 5-C, kao i projekt u svezi s elektrifikacijom željeznica u BiH.

Podsjetio je da je prošle godine u oblasti putne mreže potpisan ugovor s Vladom Republike Srpske i naglasio da je vrijednost ovih projekata u FBiH i RS-u 180 miliona EUR, te da se odnose na obnovu 170 putnih dionica u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.