NavMenu

Kredit od 50 mil EUR za popravku puteva u FBiH

Izvor: Investitor Utorak, 27.03.2007. 10:02
Komentari
Podeli


Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i šef Odsjeka za zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) Massa Bernucci potpisali su u Sarajevu Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke za Projekt rehabilitacije puteva u Federaciji BiH.

Iznos kredita je 50 miliona EUR s alokacijom cijelog iznosa na Federaciju BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ovim kreditom finansirat će se Projekt rehabilitacije i unapređenje cesta u dužini od 1.184 kilometra na 109 dionica. Rok vraćanja kredita je 18 godina, uključujući grejs period od šest godina od povlačenja prve tranše i povoljnu EURIBOR/LIBOR kamatu.

Plan će realizirati investiciju u narednih pet godina. Vrijednost projekta iznosi 100 miliona EUR, od čega je kredit EIB-a 50 miliona EUR, vlastito učešće 1,8 miliona EUR, uz kofinansiranje, koje osiguravaju druge međunarodne finansijske institucije u vrijednosti 48,2 miliona EUR.

"Bosna i Hercegovina nije prezadužena država i mi imamo kapaciteta za nove investicije koje će osigurati boljitak svim građanima u BiH. Mi moramo znati upravljati projektima i zato državna administracija mora biti učinkovitija", rekao je ministar Vrankić.

Predstavnik EIB-a Massa Bernucci je najavio pomoć ove banke bh. vlastima i izrazio spremnost za finansijsku podršku novim projektima u oblasti cestovne komunikacije, uključujući i izgradnju autoceste na koridoru 5-C, kao i projekt u svezi s elektrifikacijom željeznica u BiH.

Podsjetio je da je prošle godine u oblasti putne mreže potpisan ugovor s Vladom Republike Srpske i naglasio da je vrijednost ovih projekata u FBiH i RS-u 180 miliona EUR, te da se odnose na obnovu 170 putnih dionica u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.