Izvor: eKapija | Utorak, 27.03.2007.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaključak sa sastanka FIPA-e i Vlade ZDK - Dogovoren pilot projekt industrijskih zona/parkova

Na radnom sastanku održanom 26.03.2007. godine u Zenici, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, predvođeni direktorom Harisom Bašićem i premijerom Miralemom Galijaševićem, dogovorili su pokretanje pilot projekta industrijske zone/parka.

"Strategija promocije-privlačenja direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu", usvojena od Vijeća ministara BiH prošle godine, kao jedan od prioriteta u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strana ulaganja predviđa uspostavu industrijskih zona/parkova.

BiH, za razliku od država u našem okruženju, nije dosad stvarala ambijent za privlačenje greenfield investicija (investicija "na ledini"), što prvenstveno podrazumijeva ponudu povoljnih lokacija za pokretanje biznisa. Zato je BiH u zadnjih sedam godina evidentirano znatno manje greenfield investicije u odnosu na druge države u regiji.

Greenfield investicije čine samo mali dio procenta stranih ulaganja i u predstojećem periodu pravi izazov za BiH jest stvaranjem industrijskih parkova/zona privući puno više greenfield investicija. Najveći dio dosadašnjih investicija jesu tvz. brownfield investicije (preuzimanje, privatizacijom, spajanjem).

Zeničko-dobojski kanton je i dosad jedan od najuspješnijih primjera direktnih stranih ulaganja, sa najvećim brojem investicija i najpovoljnijim ambijentom za ulagače. Zasluge za najbrže rješavanje administrativnih barijera, realiziranje potrebnih dozvola pripadaju i Biznis servis centru Vlade ZDK. Ostvarivanjem pilot projekta industrijske zone/parka, rezultat će se zasigurno još poboljšati. FIPA vjeruje u uspjeh ovog projekta kako i budućnost greenfield investicija u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.