NavMenu

Uhapšeni federalni ministri Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj

Izvor: eKapija Srijeda, 10.09.2014. 16:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade FBIH Jerko Ivanković Lijanović i federalni ministar trgovine Milorad Bahilj uhapšeni su jutros u sklopu jedne od najvećih akcija u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i višemilionskih poreskih utaja. U akciji je uhapšeno14 osoba.

U akciji kodnog naziva "Meso" pretreseni su objekti i preduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni Jerko, Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, a prenosi poslovni portal "Capital".

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz preduzeća "Lijanovići" Široki Brijeg, "Kora- fin" Široki Brijeg i "Velmos kompanija" Mostar,

Na ovoj listi nalaze se i Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Lijan-Stipe Ivanković, Mirjana Šakota i Mirko Galić.

Ova lica su pod istragom i osumnjičena su za krivična djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza, poreska utaja ili prevara i pranje novca.

Riječ je, između ostalog, o poreskim utajama u iznosima većim od 11 mil KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez.

Navedena preduzeća bavila su se uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za višemilionske iznose oštećen je budžet BiH, a na taj način i svi građani BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH na 14 lokacija u BiH provodi jednu od najvećih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala i višemilionskih poreskih utaja, tokom koje će biti uhapšeno oko 10 osumnjičenih lica, te izvršeni pretresi u tri preduzeća.


Akcijom rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog štaba akcije, a u aktivnostima na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U ovim aktivnostima podršku su pružale i policijske snage MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona u mjestima gdje su vršena hapšenja i pretresi.

Tužilaštvo BiH ističe da se o svim aktivnostima direktno informiše i glavni tužilac Goran Salihović, s obzirom na to da je riječ o jednom od najsloženijih predmeta organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH, prenosi "Capital".






Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.