Izvor: eKapija | Utorak, 09.09.2014.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo uređenje kanala i nasipa na Savi u Srpcu - Posao vrijedan 2 mil EUR

U opštini Srbac počelo je uređenje kanalske mreže i nasipa u vrijednosti 2 mil EUR. Sredstvima Evropske investicione banke od 55 mil EUR, u 39 opština Republike Srpske realizuju se projekti sanacije najkritičnijih mjesta na nasipima i kanalima, prenosi RTRS.

U prvoj fazi realizacije projekta u opštini Srbac, biće uređeno 8 kilometara toka rijeke Povelič čime bi, ubuduće, bilo spriječeno izlijevanje u branjenom dijelu opštine.

- Od izvođača radova zahtijevamo da, ukoliko vremenske prilike dozvole, kompletne radove izvede za osam do 10 mjeseci - istakao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stevo Mirjanić, koji je sa pomoćnikom Radmilom Čojo juče posjetio Srbac da bi se informisao o toku sanacije magistralne kanalske mreže, što je povjereno firmi "MD mind" iz Mrkonjić Grada.

Mirjanić je rekao da je u Republici Srpskoj u toku realizacija 39 projekata na sanaciji magistralne kanalske mreže, nasipa i crpnih stanica, za koje je nadležna Јavna ustanova "Vode Srpske", a ukupna cijena radova iznosi 19 mil EUR.

On kaže da je planirana realizacija još sedam većih projekata ukupne vrijednosti 7,8 mil KM.

Mirjanić je naglasio da su sada na potezu i lokalne zajednice koje imaju obavezu da iz dijela vodnog doprinosa koji im ostaje izvrše sanaciju sekundarne kanalske mreže.

Osim sanacije vodoprivrednih objekata, resorno ministarstvo podržaće i razvoj peradarske proizvodnje. Klanički kapacitet u Poveliču dnevnu proizvodnju od 30.000 brojlera, namjerava da udvostruči razvojem mreže kooperanata.

Za hitne mjere sanacije najkritičnijih mjesta u 39 opština, Vlada je obezbijedila 38 mil KM. U pripremi je realizacija još 7 projekata ukupne vrijednosti 7,8 mil KM, navodi RTRS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.