NavMenu

Namještaj iz Viteza u zemljama EU - Kompletna proizvodnja firme "Bosna wood" ide za izvoz, u planu novi proizvodni pogon do 2016.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.09.2014. 14:06
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Proizvođač modernog pločastog namještaja "Bosna wood" iz Viteza, planira izgradnju novog proizvodnog pogona do 2016. godine, koji bi trebao povećati kapacitete firme za oko 50%. Investicija će donijeti posao za 20 radnika, a novac će se obezbijediti putem odobrenih kredita, rekao je Adnan Hodžić, izvršni direktor firme "Bosna wood" za portal "eKapija.com".

- Tačni kapaciteti proizvodnje u budućem pogonu zavisiće od pregovora sa kupcima na inostranom tržištu, i od njihovog interesovanja. Ono što je sigurno je da će pogon zaposliti nove radnike, nadamo se oko 20 – kaže Hodžić.

Firma "Bosna wood" je, zahvaljujući kreditu koji je uzela u BBI banci, u prethodnom periodu proširila proizvodnju za oko 30%. Dnevna proizvodnja je oko 500 m2, dok se godišnja kreće od 17.000 do 18.000 m2.

- U firmi je stalno zaposleno 30 radnika koji su za prvih osam mjeseci ove godine ostvarili promet od 1 mil EUR. Tako smo u 2014. godini ostvarili plan proizvodnje – rekao je direktor "Bosna wood"-a.

Kompletan proizvedeni namještaj firme iz Viteza se izvozi na tržište EU i to u Francusku, Italiju, Španiju, Rumuniju i Belgiju. Najtraženiji proizvodi su kuhinje i dječije sobe, a u ponudi firme "Bosna wood" su i spavaće sobe, predsoblja, kancelarijski namještaj, regali, pc stolovi i kupaone garniture.

- Posjedujemo vlastitu kontrolu, a proizvodnja se obavlja na najsavremenijim mašinama, pa su mini kuhinje i dječije sobe ubrzo našle put na tržište Evropske unije.


Hodžić za naš portal dodaje i to da je cjelokupna proizvodnja serijska, a radi se po zahtjevima firmi kupaca iz inostranstva.

Vitežanska fabrika namještaja je osnovana 1999. godine, kao pilana. U toj djelatnosti je radila do 2004, kada su vlasnici odlučili da se preorijentišu na gotovi proizvod – proizvodnju namještaja.

- Vrijedilo je investirati, jer pilane u BiH jako slabo posluju. Za veoma kratak period uspostavili smo kontakte u Francuskoj i počeli proizvoditi namještaj. Govorim francuski jezik i poznajem njihovo tržište, jer sam dugo živio tamo, pa su se i pregovori lakše odvijali – kaže Hodžić.

V. Dž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.