Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.09.2014.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Namještaj iz Viteza u zemljama EU - Kompletna proizvodnja firme "Bosna wood" ide za izvoz, u planu novi proizvodni pogon do 2016.

Ilustracija
Ilustracija
Proizvođač modernog pločastog namještaja "Bosna wood" iz Viteza, planira izgradnju novog proizvodnog pogona do 2016. godine, koji bi trebao povećati kapacitete firme za oko 50%. Investicija će donijeti posao za 20 radnika, a novac će se obezbijediti putem odobrenih kredita, rekao je Adnan Hodžić, izvršni direktor firme "Bosna wood" za portal "eKapija.com".

- Tačni kapaciteti proizvodnje u budućem pogonu zavisiće od pregovora sa kupcima na inostranom tržištu, i od njihovog interesovanja. Ono što je sigurno je da će pogon zaposliti nove radnike, nadamo se oko 20 – kaže Hodžić.

Firma "Bosna wood" je, zahvaljujući kreditu koji je uzela u BBI banci, u prethodnom periodu proširila proizvodnju za oko 30%. Dnevna proizvodnja je oko 500 m2, dok se godišnja kreće od 17.000 do 18.000 m2.

- U firmi je stalno zaposleno 30 radnika koji su za prvih osam mjeseci ove godine ostvarili promet od 1 mil EUR. Tako smo u 2014. godini ostvarili plan proizvodnje – rekao je direktor "Bosna wood"-a.

Kompletan proizvedeni namještaj firme iz Viteza se izvozi na tržište EU i to u Francusku, Italiju, Španiju, Rumuniju i Belgiju. Najtraženiji proizvodi su kuhinje i dječije sobe, a u ponudi firme "Bosna wood" su i spavaće sobe, predsoblja, kancelarijski namještaj, regali, pc stolovi i kupaone garniture.

- Posjedujemo vlastitu kontrolu, a proizvodnja se obavlja na najsavremenijim mašinama, pa su mini kuhinje i dječije sobe ubrzo našle put na tržište Evropske unije.

Hodžić za naš portal dodaje i to da je cjelokupna proizvodnja serijska, a radi se po zahtjevima firmi kupaca iz inostranstva.

Vitežanska fabrika namještaja je osnovana 1999. godine, kao pilana. U toj djelatnosti je radila do 2004, kada su vlasnici odlučili da se preorijentišu na gotovi proizvod – proizvodnju namještaja.

- Vrijedilo je investirati, jer pilane u BiH jako slabo posluju. Za veoma kratak period uspostavili smo kontakte u Francuskoj i počeli proizvoditi namještaj. Govorim francuski jezik i poznajem njihovo tržište, jer sam dugo živio tamo, pa su se i pregovori lakše odvijali – kaže Hodžić.

V. Dž.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.