Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 04.09.2014.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ČEZ mora da isplati ERS i RiTE "Gacko" naknadu od 310.000 EUR

Arbitražni tribunal odbio je skoro u cjelosti odštetni zahtjev ČEZ-a i obavezao tu kompaniju iz Praga da tuženima "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS) i Rudniku i Termoelektrani "Gacko" isplati 310.000 EUR na ime troškova arbitražnog postupka, rečeno je Srni u Upravi ERS-a.

Arbitražni tribunal donio je konačnu arbitražnu odluku u arbitražnom postupku koji je vođen u Beču, a zahtjev ČEZ-a odbijen je u procentu od 96%.

U Upravi ERS-a potvrđeno je da je Arbitražni tribunal obavezao ERS da sprovede dogovorenu "put opciju", čime će taj mješoviti holding preuzeti udio ČEZ-a u privrednom društvu "Nove elektrane Republike Srpske" (NERS), Gacko, po cijeni njegovog direktnog ulaganja od 2.039.522 EUR, te da je obavezao ERS da nadoknadi ČEZ-u trošak od 1.913.449 EUR na ime određenih kursnih razlika.

- Arbitražna odluka Tribunala je konačna i obavezujuća za sve strane - učesnice arbitražnog postupka - navodi se u saopštenju Uprave ERS-a i dodaje da arbitražnu odluku smatraju za izuzetan uspjeh ERS-a i "Gacka", imajući u vidu početnu poziciju i očekivanja ČEZ-.

U ERS-u su podsjetili da je ČEZ u arbitražnom postupku zahtijevao zaključenje Ugovora o prenosu udjela ("put opcija") u NERS-u po kupoprodajnoj cijeni od 2.039.522 EUR.

- Cijena udjela je zasnovana na ČEZ-ovim direktnim ulaganjima u NERS iz kojih je finansirana izrada Studije izvodljivosti i svih istražnih radova potrebnih za Studiju - navodi se u saopštenju.

U ERS-u ističu da prema Sporazumu o implemantaciji "put opcija" podrazumijeva prodaju ČEZ-ovog udjela u kapitalu NERS (od 51%) ERS-u, kao drugom osnivaču, te ističu da to nije bilo nikada sporno za ERS, ali da je ČEZ od početka arbitraže uslovljavao prodaju svog udjela u NERS-u plaćanjem još dodatnih 56.349.000 EUR na ime naknade štete i izgubljene dobiti, na šta nisu pristali ERS i "Gacko", jer je taj zahtjev bio neosnovan što se i utvrdilo Arbitražnom odlukom.

- Kupovinom ČEZ-ovog udjela u NERS-u, ERS će postati 100% vlasnik na svim Studijama i tehničkom dokumentacijom koja je rezultat obimnog istraživanja i analiza urađenih u okviru tog pilot projekta tako da će se nesmetano nastaviti sa realizacijom projekta - kažu u ERS-u.

U ovom preduzeću navode da je Arbitražni tribunal gotovo u cijelosti, odnosno sa 96,6% odbio ČEZ-ov odštetni zahtjev od 58.388.522 EUR i zbog toga obavezao ČEZ da isplati ERS-u i "Gacku" 310.000 EUR na ime naknade troškova arbitražnog postupka, upravo kao posljedicu velikog neuspjeha "ČEZ-a" sa svojim arbitražnim zahtjevom.

- To znači da je ovom u arbitražnom postupku ČEZ a.s. Prag uspio sa svega 3,4% od svog zahtjeva, a tuženi ERS i RiTE "Gacko" sa 96,6% - ističu u ERS-u.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.