NavMenu

"Brodosplit" želi obnoviti poslovne veze sa kompanijama iz BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.09.2014. 14:38
Komentari
Podeli

BiH izlaz na more ima i uz brodogradnju i putem Brodosplita, a tajna dugogodišnje povezanosti je potreba splitskog brodogradilišta za proizvodima i uslugama preduzeća iz BiH - istaknuto je u Sarajevu prilikom "Dana otvorenih vrata za prezentaciju poslovnih mogućnosti i rješenja sinergijom djelovanja Brodosplita i DIV-a unutar DIV grupe", prenosi portal Biznis.ba.

Hrvatska Grupacija DIV, koja je nedavno kupila kompaniju "Brodosplit", želi obnoviti prijeratne veze sa preduzećima iz BiH i u tu svrhu je, pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, organizirano okupljanje privrednika.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da je na inicijativu tog ministarstva ostvaren kontakt sa DIV grupom, jer je "Brodosplit" kupovinom brodogradilišta u Splitu počeo intezivno raditi na izgradnji brodova.

- Brodogradilište Split prije rata bilo je vezano isključivo za privredu današnje Federacije i pokrenuta je inicijativa da se pokušaju uspostaviti prijašnje veze jer zašto bi naše kompanije koje su bile orijentisane na to tržište išle po svijetu tražiti poslove, kad ovdje u regionu evidentno ima posla - izjavio je Trhulj.

Naveo je da je dobro da se napravi prezentacija i uspostave direktni kontakti između više od 100 bosanskohercegovačkih firmi iz metalske, drvne industrije, unutrašnjeg uređenja i drugih industrijskih grana koje imaju priliku da rade sa "Brodosplitom".

Ministar Trhulj je napomenuo da je svaki projekat ujedno prilika da se smanji nezaposlenost.

Brodosplit, po riječima predsjednika DIV grupe Tomislava Debeljaka, želi uzimati proizvode bosanskohercegovačka kompanija za svoje brodove.

- Još prije desetak godina smo otvorili poduzeće i jedan dio proizvodnje prebacili u Bosnu i Hercegovinu i imamo dosta dobre odnose već dugi niz godina. U našoj grupaciji je sada i Brodosplit i želimo sve one prijeratne veze povezati i uvoziti neke dijelove iz Bosne i Hercegovine, a ne iz Kine i drugih dijelova svijeta, tako da ćemo napraviti temelj buduće saradnje - izjavio je Debeljak dodajući da žele ostvariti saradnju u svakom segmentu industrije.

Generalni direktor "Energoinvesta" d.d. Sarajevo Enes Čengić izjavio je da ova kompanija godinama direktno i indirektno sarađuje sa DIV-om.

- DIV ima tvornicu vijaka koji se koriste na stubovima koje "Energoinvest" instalira i montira po cijelom svijetu. Tu imamo dugogodišnju, plodonosnu i kvalitetnu saradnju. Žao mi je što takvu tvornicu nemamo u BiH, ali imamo je u najbližem okruženju, pa i to govori o jednoj dobroj prekograničnoj saradnji Hrvatske i BiH - izjavio je Čengić, navodi Biznis.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.