NavMenu

"Maočanka" iz Brčkog izvor prihoda za 700 ljudi - Mala porodična kompanija godišnje proda 100 tona sušenog ljekovitog bilja i 1.500 do 2.000 tona svježe šljive

Izvor: eKapija Srijeda, 03.09.2014. 15:02
Komentari
Podeli
Kada je Novalija Tursunović davne 1991. godine osnovao kompaniju za otkup ljekovitog bilja i svježe šljive nije ni slutio kakav će uspjeh postići. Mala porodična kompanija, "Maočanka Commerce", danas je biznis koji obezbjeđuje prihode za više od 700 ljudi, navodi portal "Klix".

Sa sinovima Ibrahimom, Salimom i Feradinom kompanija ima 14 stalno zaposlenih, 50 sezonskih radnika, 137 kooperanata i 500 sakupljača ljekovitog bilja.

Ideju da ljekovito bilje, osim za kućnu apoteku, prerađuje i prodaje, donijela je Novaliji veliki poslovni uspjeh. Godišnje "Maočanka" proda 100 tona sušenog ljekovitog bilja i 1.500 do 2.000 tona svježe šljive.

"Maočanka Commerce" prva je firma u Bosni i Hercegovini koje je implementirala GLOBALGAP standard, kojim se garantira visoki standard kvalitete proizvoda, zaštite okoliša i ljudi. Osim toga posjeduju i organski certifikat za ljekovito bilje, te obavezu provođenja regulative (EC)834/2007 i (EC) 889/2008 kroz edukaciju sakupljača i programa prerade. U 2014 godini su implementirali i IFS standard, koji je garancija visoke kvalitete i bezbjednost proizvoda.

- Naše proizvode plasiramo prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, biljnim apotekama i trgovačkim centrima u BiH. Većinu proizvodnje, 90%, izvozimo na tržište Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Rusije i Srbije. Sredstva iz turskog kredita koja smo uzeli u BBI banci pomogla su nam da ostvarimo svoje planove o proširenju. Investirali smo u izgradnju fabrike za preradu voća koja će početkom nove godine početi sa radom. Kapacitet fabrike je 1.500 do 2.000 tona voća godišnje. Osim šljive planirana je i prerada jabuke i kruške. Voće otkupljujemo od naših koperanata iz cijele BiH. Turski kredit dodatni je podsticaj za razvoj i rast našeg biznis - kaže Ibrahim Tursunović, a prenosi portal klix.ba.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.