NavMenu

"Optima grupa", "Holdina" i "Elektroprivreda BiH" na listi 500 najvećih u centralnoj Evropi

Izvor: eKapija Srijeda, 03.09.2014. 11:33
Komentari
Podeli
Bosna i Hercegovina prv put ima tri kompanije u "Deloitte"-ovoj rang listi 500 najvećih kompanija srednje Evrope - "Optima grupu", "Holdinu" i JP "Elektroprivredu BiH", izvještava Indikator.ba.

U juče objavljenoj listi "Optima grupa" rangirana je na 371. mjestu, nakon što je prošle godine bila 367. "Optima grupa" je u 2013. godini ostvarila prihod od prodaje od 629,7 mil EUR, što predstavlja pad od 1,4% u odnosu na prethodnu godinu.

Prvi put na "Deloitte"-ovu listu uvrstila se "Holdina" na 434. mjestu sa 543,9 mil EURprihoda, te sa rastom prhoda od prodaje od 77,6%.

JP "Elektroprivreda BiH" vratila se na listu nakon što je prošle godine ispala, plasiravši se na 480. mjesto sa prihodom od prodaje od 496,8 mil KM (rast od 9,6% u odnosu na prethodnu godinu).

Ni ove godine nije bilo značajnih promjena pri vrhu liste 500 najvećih kompanija, pa su prve tri pozicije ponovno zauzele dvije kompanije iz sektora energetike – poljski "PKN Orlen" i mađarski MOL - dok se na trećoj poziciji našla češka "Škoda".

Poljske tvrtke su nastavile dominirati "Deloitte"-ovom listom 500 najvećih, te čine gotovo jednu trećinu ukupnog broja tvrtki koje su se ove godine uvrstile na ljestvicu.

Prihod od prodaje koji je u 2013. trebalo ostvariti za uvrštavanje na ljestvicu iznosio je 477 mil EUR. Ukupan prihod svih 500 tvrtki iznosio je 712 mlrd EUR, uz prosječan rast prihoda od 3,2% u odnosu na prošlogodišnju rang listu.

Na "Deloitte"-ovoj listi top 50 tvrtki u Adria regiji prvo mjesto zauzima "Agrokor" sa 3.979,2 mil EUR prihoda od prodaje, ispred slovenskog "Petrol group" sa 3,947,2 mil EUR i INA-e sa 3,622,7 mil EUR. "Mercator group" je četvrti sa 2,765,9, a srbijanski NIS peti sa 2.294,2 mil EUR.

Na listi su i četiri kompanije iz BiH. Pored "Optima grupe", "Holdine" i EP BiH, tu je i "ASA Prevent group" sa 461,3 mil EUR i padom od 11,4 u odnosu na prethodnu godinu.

Na listi top 50 najvećih banaka na prvom mjestu je PKO bank Poljska, slijede Bank Pekao, takođe Poljska, dok je treća češka ČSOB banka.


Iz bližeg okruženja najbolje su plasirane hrvatska Zagrebačka banka na 12. mjestu, te slovenska NLB Group na 17. mjestu. Na ovoj listi nema ni jedne banke iz Bosne i Hercegovine.

Ubjedljivo najveći osiguravatelj u srednjoj Evropi je poljski PZU sa bruto zaračunatom premijom od 3,913,6 mil EUR, na drugom mjestu je Ceska Pojištovna sa 1241,8 mil EUR, dok je treća poljska WARTA sa 1234,3 mil EUR.

"Triglav group" je na 6. mjestu sa 900,9 mil EUR bruto premije, slovenska "Sava RE" na 19. mjestu sa 386,7 mil. eura, "Croatia osiguranje" na 25. sa 341,1 mil EUR.

Kako prenosi Indikator.ba, ni na ovoj listi nema plasiranih osiguravajućih društava iz Bosne i Hercegovine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.