NavMenu

Završen gradačački "Sajam šljive" - Najkvalitetniji sok od jabuke firme "Zorg-In" iz Šamca i PG "Greni-smit" iz Gradačca

Izvor: eKapija Nedjelja, 31.08.2014. 23:26
Komentari
Podeli

Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajamu šljive predstavilo se 230 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Jordana i Bosne i Hercegovine. U četiri dana Sajma izlagači su imali priliku da prezentuju svoje proizvode i uspostave nove poslovne kontakte, a dodijeljene su i nagrade, prenosi novinska agencija Patria (NAP).

Medaljom za kvalitet Gradačačkog sajma nagrađen je zajednički proizvod, prirodni sok od jabuke, firme "Zorg-In" Kornica (Šamac) i PG "Greni-smit" Gradačac.

Kako je istakao Taib Bajramović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Greni-smit" u Gradačcu na kojem već 14 godina uspješno ima razvijenu rasadničarsku proizvodnju domaćih, ali i novih selekcioniranih voćnih zasada, ove godine započeli su sa proizvodnjom soka.

- Željeli smo vidjeti da li možemo napraviti jedan kvalitetan prirodni proizvod bez dodataka, i analize su pokazale da smo na pravom putu. Jabuka je iz vlastitog voćnjaka, a imamo i nove zasade u Kornici, tako da ne bi trebalo biti problema sa sirovinom. Pokušat ćemo i sa sokovima od kruške, jabuke i jagode. Izložba nam je dobro poslužila da se predstavimo narodu, da vide šta i kako radimo. Na ovakvim manifestacijama čovjek ne očekuje da nešto proda, već da upozna javnost sa svojim radom - kazao je Bajramović.

Nastupom na ovogodišnjem "Sajmu šljive" zadovoljni su predstavnici firme "Al Rakha" iz Jordana. Od 2011. godine imaju predstavništvo u Sarajevu i bave se izvozom proizvoda iz BiH u Jordan i okolne zemlje. Izvoz se najviše bazira na proizvodima firme "Helios" iz Banovića, čiji su zastupnici. U Jordan plasiraju voće i povrće iz Bosne i Hercegovine, najviše jabuku.


Zadovoljstvo prezentacijom na "Sajmu šljive" ističe Gokce Misirli, konsultant za strane investicije, i Sabri Yigit, generalni koordinator proizvodnje iz turske firme "Derin" koja proizvodi mreže za uzgoj ribe. Imali su kontakt sa predsjednikom Udruženja ribara u Gradačcu i nadaju se saradnji i u budućnosti.

Unatoč teškoj godini za poljoprivredne proizvođače, sajam je i ove godine ispunio očekivanja izlagača, ali i posjetilaca, prenosi NAP.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.