NavMenu

O korišćenju obnovljivih izvora energije i na Sajmu šljive u Gradačcu - Kalesija i Gračanica imaju potencijala za igradnju energana sa fotonaponskim ćelijama

Izvor: eKapija Petak, 29.08.2014. 11:56
Komentari
Podeli
Drugog dana 41. Sajma šljive u Gradačcu održana je javna tribina o obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima, prenosi "Novo vrijeme".

Tribina je realizovana u sklopu zajedničkog projekta prekogranične saradnje koji provode Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle i Općina Nijemci iz Hrvatske pod nazivom "Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES". Tom prilikom prezentovan je Projektat PROGRES i njegovi dosadašnji rezultati, kako u BiH tako i susjednoj Hrvatskoj.

- Prezentovani su ključni nalazi Studije o korištenju obnovljivih izvora energije u općinama Gračanica i Kalesija, koje su bh. partneri projekta, kao i iskustvo Hrvatske u korištenju obnovljivih izvora energije te primjer korištenja toplotnih pumpi u Bosni i Hercegovini - istakla je Amra Jaganjac, projekt menadžer NERDA Tuzla.

Kako je rečeno, u općinama Gračanica i Kalesija postoje potencijali za ulaganje u oblasti iskorištavanja sunčeve energije, biomase, hidro-energije i geotermalnih voda za izgradnju isplativih energetskih postrojenja.

Projekat ima za cilj da korištenjem obnovljivih izvora energije (OIE) doprinese zaštiti okoliša i unapređenju uvjeta života, kroz saradnju dva prekogranična područja. Projektom se želi povećati svijest javnosti o važnosti korištenja OIE u ruralnim područjima, kroz educiranje predstavnika lokalnih samouprava, privrednih subjekata i poljoprivrednika u ruralnim prekograničnim područjima u cilju daljnjeg informisanja. Poticat će se energetska neovisnost lokalne samouprave u ruralnim prekograničnim područjima. Do kraja Projekta na području BiH cilj je izgraditi dvije energane sa foto-naponskim ćelijama u općinama Gračanica i Kalesija.

Obnovljivi izvori energije su strateška odrednica nacionalne energetske politike u Republici Hrvatskoj.

- Osim ušteda, obnovljivi izvori energije osiguravaju izgradnju postrojenja i nova zapošljavanja. Ali su neophodna dodatne stimulativne mjere kako bi se privukli investitori. U ruralnim područjima svoju primjenu nalaze u proizvodnji humusa, stakleničkoj proizvodnji, energiji za rad hladnjača i sušara za voće i povrće - rekao je Mihail Nađ (Nagy) iz firme "Eko sustav" iz Vinkovaca.


Nusret Hadžiibrišević iz firme RIMP Tuzla je predstavio sitem rada toplotnih pumpi.

- To je uređaj koji maksimalno iskorištava obnovljive izvore energije i pretvara je u toplotnu energiju u radijatorskom grijanju. Zanimljivo je da se sa uvezanim toplotnim sondama, koje se koriste za uzimanje toplote, mogu koristiti za zagrijavanje i rashlađivanje prostorija - rekao je Hadžiibrišević.

Projekat "Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES" finasira Evropska unija (EU) kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, prenijelo je "Novo vrijeme".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.