NavMenu

Direktorka MMF-a Kristin Lagard pod istragom zbog korupcije

Izvor: B92/Tanjug Četvrtak, 28.08.2014. 15:01
Komentari
Podeli
Kristin Lagard (Foto: YouTube/screenshot)Kristin Lagard
Francuska je otvorila zvaničnu istragu protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard (Christine Lagarde), zbog njene navodne uloge u korupcionaškoj aferi dok je bila ministar finansija 2008. godine.

Lagardova je u srijedu (26. avgusta 2014. godine), četvrti put bila na ispitivanju u vezi sa slučajem francuskog tajkuna Bernarda Tapija, koji je 2008. godine dobio rekordnih 403 mil USD kompenzacije na osnovu arbitražne odluke u sporu izmedju Tapija i državne banke Credi Lione oko prodaje dionica kompanije "Adidas", čiji je on bio generalni zastupnik.

Ona je osumnjičena za "nemar" u arbitražnom postupku, koji je francuska štampa nazivala "parodijom" u korist biznismena.

Lagardova je odbacila navode da je zloupotrijebila ovlašćenja kada je odobrila isplatu kompenzacije Tapiju, bivšem levičarskom ministru koji je promijenio političku orijentaciju i podržao Nikolu Sarkozija u predsjedničkoj kampanji 2007. godine.

Tapi je u to vrijeme tužio banku da ga je prevarila prilikom kupovine akcija "Adidasa" 1993. godine, izgubio je spor i uložio žalbu, a Lagardova je nekoliko mjeseci kasnije donijela odluku o prekidu sudskog spora i pokretanju arbitraže.

Lagardova je, u ekskluzivnom komentaru agenciji Frans pres, izjavila da ne namjerava da podnese ostavku na funkciju u MMF zbog optužbi.


- Vraćam se u Vašington, gdje ću o situaciji obavijestiti moj odbor - rekla je ona.

Izvor blizak Lagardovoj rekao je da će se ona žaliti na odluku o istrazi, jer smatra da je "neosnovana".

Prema francuskom zakonu, sudije određuju pokretanje zvanične istrage protiv nekoga ukoliko vjeruju da ima indicija da je prekršio zakon, ali to ne znači da će protiv te osobe biti pokrenut i sudski postupak.

Lagardova je došla na čelo MMF 2011. godine, pošto je njen sunarodnih Dominik Stros-Kan podnio ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje sobarice u Njujorku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.