NavMenu

Jezerima na Zelengori prijeti izumiranje, najugroženije Crno jezero

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.08.2014. 14:44
Komentari
Podeli
Zelengora (Foto: Vedrana Džudža)Zelengora
Glečerskim jezerima na Zelengori u Nacionalnom parku "Sutjeska" prijeti izumiranje, zbog zatravljivanja. Najugroženije je Crno jezero, zatim Orlovačko, u kojima se iz godine u godinu sve više gubi voda na račun vegetacije, kaže direktor NP "Sutjeska" Zoran Čančar, piše portal "foca-24.info".

- To je sudbina svih glečerskih jezera, kako u RS tako i u Crnoj Gori, sva su osuđenja na izumiranje. Dolazi do eutrofikacije ili zatravljivanja, što znači da se voda gubi na račun vegetacije - kaže Čančar.

On dodaje da je moguće jezerima produžiti vijek trajanja.

- Prije dvije, tri godine na jezeru Donje Bare, čistili smo potencijalne izvore zatravljivanja, posijekli smo drveće koje na tom mjestu nije autohtono, a koje je stvaralo podvodni sloj lišća i spriječavalo dotok kiseonika, tako da ni ribe nisu mogle opstati - ističe Čančar i dodaje da je čišćenje dalo rezultate i da mu je produžen vijek trajanja.


U NP "Sutjeska" imaju plan zaštite, ali kako kaže Čančar, sve je manje fondova koji finansiraju ovakve projekte. Na Zelengori, za koju mnogi kažu da je jedna od najljepših i najpitomijih planina ovih prostora, ima osam glečerskih jezera: Crno i Bijelo, Borilovačko ili Jugovo jezero, Štirinsko, Donje i Gornje Bare, Kotlaničko i Orlovačko jezero, navodi portal "foca-24.info".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.