Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.08.2014.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Umjesto u BiH, poslovi slovenačkog "Prevent Haloga" idu u Češku

Nakon raskida saradnje s glavnim poslovnim partnerom "Daimler"-om, sve je izvjesnije da će oko 400 zaposlenika u slovenačkom preduzeću "Prevent Halog" na jesen ostati bez posla, prenosi portal Indikator.ba.

Uprava društva, koje u okviru grupe preduzetnika Nijaza Hastora obavlja šivačke poslove za automobilsku industriju, s korporacijom "Daimler" razgovara samo preko odvjetnika.

Nijemci, od kojih je "Prevent Halog" ovisan u 92% poslova, u Češkoj je pronašao novog partnera, američki "Johnson Controls".

Mitja Hauser, direktor "Prevent Haloga", pojasnio je da je do naglog prestanka ugovora došlo nakon što je njemački partner sugerirao da se oko četvrtine neprofitabilnih proizvodnji automobilskih sjedišta preseli u bilo koju od zemalja koje imaju jeftiniju radnu snagu - bilo u Mađarsku, Rumuniju ili Bosnu i Hercegovinu.

No, kako je rekao, "Daimler" je igrao u ovoj igri podmuklo i istovremeno s pregovorima i uprkos potpisanim ugovorima za sljedeće tri godine s njima tražio jeftinijijeg dobavljača.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.