NavMenu

Zvornički "Voćar" u 2013. zabilježio izvoz vrijedan 2 mil KM - Kreće isporuka za Njemačku i proizvodnja "slatkog" programa

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.08.2014. 16:15
Komentari
Podeli
Preduzeće "Voćar" iz Glumine kod Zvornika, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom voća i povrća ostvarilo je u protekloj godini izvrstan poslovni rezultat realizirajući izvoz vrijedan 2 mil KM, prenosi portal "Indikator.ba".

Koncept uzgoja poljoprivrednih kultura kroz kreditiranje kooperanata funkcioniše već petnaestak godina, a u izvrsno organiziranu mrežu u ovom trenutku je uključeno više od 1.000 kooperanata. Njima je zagarantovan otkup i stabilnost cijena.

Da bi se unaprijedila proizvodnja i dostigao postojeći kapacitet od 10 tona prerađenoga voća i povrća na sat, "Voćar" je u proteklih godinu investirao 1,6 mil KM.

Nabavljena je linija za preradu i pakovanje kiselog programa koja može godišnje ostvariti proizvodnju vrijednu 9 mil KM. Također, od 26. augusta 2014. godine u "Voćaru" je zaposleno trideset novih uposlenika čime će se proširiti kapacitet i ostvariti značajni izvozni rezultati. Tim povodom ovu uspješnu kompaniju posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske i razgovarao sa vlasnicima Fahrudinom Delibajrićem i Ahmetom Hublićem.

- Vrijedni povratnici pokazali su da uz dobru organizaciju mogu napraviti velike rezultate. Voćar je organizacijom kooperanata, otkupom i preradom voća i povrća na području Zvornika i cijelog srednjeg Podrinja dao najbolji primjer kako se proces povratka može učiniti održivim. Data je šansa porodicama da rade i ostvaruju prihod. Također, pokazalo se da su od velikog značaja kreditne linije i grant sredstva koja se povratnicima daju za pokretanje i razvoj biznisa u okviru turskog kredita, a putem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH. Sada moramo poduzeti korake da se uspješnim kompanijama pomogne da osiguraju obrtna sredstva kako bi unaprijedili proizvodnju i ostvarili nova zapošljavanja - kazao je nakon sastanka Ramiz Salkić.


Kooperantska proizvodnja "Voćaru" osigurava najkvalitetnije količine jagode, maline, kupine, krastavca, paprika, patlidžana itd. Iako je ova godina bila praćena poplavama i čestim kišama, proizvodnja neće značajnije biti smanjena. Naprotiv, Voćar je obnovio ugovore sa značajnim poslovnim partnerima, među kojima su "Podravka", "Zvijezda", "Doora", K1, "Rial" i drugi.

Krajem ove sedmice kreće izvoz za poznatog kupca u Njemačkoj, a u prvom kontigentu biće plasirano šest šlepera paprike u tegli. Također, početkom septembra krenuće proizvodnja tzv. slatkog programa, u okviru kojega će "Voćar" usvojiti proizvodnju džemova i marmelada. Kuriozitet je da se kompletna proizvodnja ovoga preduzeća plasira u izvoz, prenio je "Indikator".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.