Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.08.2014.| 16:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zvornički "Voćar" u 2013. zabilježio izvoz vrijedan 2 mil KM - Kreće isporuka za Njemačku i proizvodnja "slatkog" programa

Preduzeće "Voćar" iz Glumine kod Zvornika, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom voća i povrća ostvarilo je u protekloj godini izvrstan poslovni rezultat realizirajući izvoz vrijedan 2 mil KM, prenosi portal "Indikator.ba".

Koncept uzgoja poljoprivrednih kultura kroz kreditiranje kooperanata funkcioniše već petnaestak godina, a u izvrsno organiziranu mrežu u ovom trenutku je uključeno više od 1.000 kooperanata. Njima je zagarantovan otkup i stabilnost cijena.

Da bi se unaprijedila proizvodnja i dostigao postojeći kapacitet od 10 tona prerađenoga voća i povrća na sat, "Voćar" je u proteklih godinu investirao 1,6 mil KM.

Nabavljena je linija za preradu i pakovanje kiselog programa koja može godišnje ostvariti proizvodnju vrijednu 9 mil KM. Također, od 26. augusta 2014. godine u "Voćaru" je zaposleno trideset novih uposlenika čime će se proširiti kapacitet i ostvariti značajni izvozni rezultati. Tim povodom ovu uspješnu kompaniju posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske i razgovarao sa vlasnicima Fahrudinom Delibajrićem i Ahmetom Hublićem.

- Vrijedni povratnici pokazali su da uz dobru organizaciju mogu napraviti velike rezultate. Voćar je organizacijom kooperanata, otkupom i preradom voća i povrća na području Zvornika i cijelog srednjeg Podrinja dao najbolji primjer kako se proces povratka može učiniti održivim. Data je šansa porodicama da rade i ostvaruju prihod. Također, pokazalo se da su od velikog značaja kreditne linije i grant sredstva koja se povratnicima daju za pokretanje i razvoj biznisa u okviru turskog kredita, a putem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH. Sada moramo poduzeti korake da se uspješnim kompanijama pomogne da osiguraju obrtna sredstva kako bi unaprijedili proizvodnju i ostvarili nova zapošljavanja - kazao je nakon sastanka Ramiz Salkić.

Kooperantska proizvodnja "Voćaru" osigurava najkvalitetnije količine jagode, maline, kupine, krastavca, paprika, patlidžana itd. Iako je ova godina bila praćena poplavama i čestim kišama, proizvodnja neće značajnije biti smanjena. Naprotiv, Voćar je obnovio ugovore sa značajnim poslovnim partnerima, među kojima su "Podravka", "Zvijezda", "Doora", K1, "Rial" i drugi.

Krajem ove sedmice kreće izvoz za poznatog kupca u Njemačkoj, a u prvom kontigentu biće plasirano šest šlepera paprike u tegli. Također, početkom septembra krenuće proizvodnja tzv. slatkog programa, u okviru kojega će "Voćar" usvojiti proizvodnju džemova i marmelada. Kuriozitet je da se kompletna proizvodnja ovoga preduzeća plasira u izvoz, prenio je "Indikator".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.