NavMenu

Donesena odluka o izmjenama odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva

Izvor: Fena Utorak, 20.03.2007. 13:50
Komentari
Podeli

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da je donošenjem Odluke o izmjenama Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva učinjen najbolji mogući potez s ciljem razvijanja bh. ekonomije i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da postoje izvjesne korekcije odluke u članu jedan, kada su u pitanju obilježavanja naftnih derivata na način da stoji da derivat nije u skladu s evropskim standardima. Utvrđena su i dva nova člana koja određuju da će Vijeće ministara BiH svakih šest mjeseci biti informirano o dinamici realizacije rokova utvrđenih u odluci i ukoliko se rokovi ne realizuju po dinamičkom planu, ova odluka prestaje da važi. Posebnim članom je određeno da će za provođenje ove odluke nadležno ministarstvo donijeti odgovarajući provedbeni propis u roku 90 dana od dana donošenja odluke.

Utvrđena su i tri zaključka kojima je stvoren osnov za donošenje ove odluke i, kako je kazao Špirić, nastavak procesa izgradnje povjerenja u BiH.

U roku od 60 dana od stupanja na snagu odluke o izmjenama odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva Vijeće ministara će analizirati i unaprijediti odluku u smislu ispunjavanja uvjeta vezano za stav Vlade Federacije BiH posebno u vezi s kontrolom kvaliteta tečnih naftnih goriva iz uvoza i onih koji budu proizvedeni u Rafineriji Bosanski Brod. Zaključeno je da Vijeće ministara donošenjem odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva ni na koji način ne prejudicira pravično rješenje pitanja suvlasničkih odnosa u Rafineriji nafte Bosanski Brod i jadranskom naftovodu Janaf.

Trećim zaključkom Vijeće ministara zahtijeva od Vlade RS-a da poduzme sve aktivnosti u cilju omogućavanja vraćanja radnika u naftnu industriju koja je predmet ugovora, ili da im se osigura adekvatna obeštećenja.

-Ovim zaključcima stvoren je osnov da Vijeće ministara danas jednoglasno usvoji odluku o kvaliteti tečnih goriva proizvedenih u BiH – kazao je Špirić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Špirić je istakao da donesena odluka važi do momenta rekonstrukcije Rafinerije i njenih kapaciteta, odnosno do momenta kada će proizvoditi derivate u skladu s evropskim standardima, napominjući da će se pratiti ispunjavanje utvrđenih rokova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.