NavMenu

Završetak MHE "Ustiprača" od 38 mil KM do jula 2015. - Firma "Hidroinvest" počela radove i na MHE "Dub"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.08.2014. 15:18
Komentari
Podeli
Do jula 2015. godine biće završena izgradnja 38 mil KM vrijedna hidroelektrana "Ustiprača", instalisane snage 6,9 megavata koja se gradi pored magistralnog puta Rogatica-Ustiprača, u kanjonu rijeke Prače. Potvrdio je to za poslovni portal "Capital.ba" Dragan Dobrilović direktor preduzeća "Hidroinvest" koje je investitor projekta.

Izgradnja ove male hidrocentrale je već u punom jeku, a trenutno se radi na brani, uređenju korita rijeke Prača na lokaciji buduće akumulacije, te postavljanju cjevovoda, što je oko 65% građevinskih radova, kaže Dobrilović.

Riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji na području rogatičke opštine.

MHE "Ustiprača" je derivaciona elektrana instalisane snage 6,9 megavata sa dva agregara i frensisovim turbinama. Planirana je godišnja proizvodnja od 35,35 miliona kilovat časova električne energije godišnje.

Počeli radovi na MHE "Dub"

Dobrilović kaže da će nakon završetka ove investicije otpočeti i izgradnja druge MHE "Dub". Pripremni radovi i za ovu elektranu su već počeli. MHE "Dub" će biti nešto veća elektrana, sa instalisanom snagom od 9,4 megavata i planiranom godišnjom proizvodnjom od 44,16 miliona kilovat časova eleketrične energije godišnje.


Ukupna vrijednost ove dvije hidroelektrane prvobitno je procijenjena na oko 55 mil KM.

Preduzeće "Hidroinvest" je u 2006. godini od Vlade RS dobilo koncesiju za tridesetogodišnje korišćenje voda Prače za izgradnju dvije mini hidroelektrane.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.