NavMenu

Sve više turista u NP "Sutjeska" - Katuni imaju perspektivu, potrebna i rekonstrukcija hotela

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 25.08.2014. 11:56
Komentari
Podeli
U Nacionalnom parku "Sutjeska" u tri mjeseca ovogodišnje turističke sezone povećan je broj dolazaka i noćenja turista, što ukazuje da su se isplatila ulaganja u infrastrukturu, turističku signalizaciju i marketinšku promociju, kaže direktor ovog parka Zoran Čančar.

U tri mjeseca registrovano je 3.500 noćenja i 5.200 dolazaka turista, a u istom periodu prošle godine 2.000 noćenja i 3.500 dolazaka.

Čančar kaže da je dosta urađeno na infrastrukturi na objektima i uređenju kompletnog prostora.

- Ove godine imamo turiste iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a posebno nas raduje povećanje broja dolazaka stranih turista iz zemalja Evrope - rekao je Čančar.

Na Prijevoru, u podnožju Maglića, ove godine otvorena su tri katuna kapaciteta 16 ležajeva.

Katunski smještaj, sudeći prema popunjenosti, sve više interesuje kako domaće tako i strane turiste, pa su Nacionalnom parku "Sutjeska", prema riječima Čančara, u toku pregovoru za izgradnju dodatnih objekata.

- Katuni imaju perspektivu. Cilj nam je da rekonstrušemo sve katune, ne samo na području Prijevora, već i na drugim lokacijama. Mislim da će biti nastavljena gradnja katuna, za šta su zainteresovane i strane međunarodne organizacije - naglasio je Čančar.

Boljka ovog nacionalnog parka ostaje devastirani hotel "Sutjeska", za čiju obnovu je potrebno 2,5 mil KM.

- Cilj je da ovaj objekat, koji je imao više od 100 ležajeva, bude rekonstruisan. Prema predračunu, potrebno je 2,5 mil KM, koje park ne može sam da obezbijedi - ističe Čančar.


On kaže da na hitnu realizaciju čeka i projekat rasvjeta magistralnog puta kroz centar urbanog dijela Nacionalnog parka "Sutjeska".

- Na tome radimo godinama. Obraćali smo se i opštini i resornom ministarstvu. Imamo najave da bi do kraja godine rasvjeta mogla biti urađena - dodaje Čančar.

U Nacionalnom parku "Sutjeska" nadaju se da će krenuti rekonstrukcija objekta u kojem će biti smješten Centar za edukaciju, razvoj i istraživanje iz oblasti ekologije, šumarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema projektnoj dokumentaciji, u Centru će biti laboratorije, sale za predavanje i smještaj kapaciteta 40 kreveta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.