Izvor: eKapija | Petak, 22.08.2014.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otpad iz pilana za kvalitetnije i jeftinije grijanje - "Arboreko" iz Kotor Varoši 90% proizvodnje peleta izvozi u Evropu

(Foto: Arboreko.biz)
Proizvodnjom od 20.00 0 do 25.000 tona peleta godišnje, kotorvaroški "Arboreko" jedan je od najvećih proizvođača ovog energenta u BiH. Prativši trendove u Evropskoj uniji, u ovaj posao krenuli su 2008. godine, u okviru grupacije "Fagus".

Pelet, koji se sve više koristi za grijanje u domaćinstvima širom RS, danas je u rangu sa naftom. Njegova proizvodnja i potrošnja dio je jednog zatvorenog ciklusa, a koji pokazuje da ovaj energent itekako može biti efikasan.

A njegovu vrijednost prepoznao je i "Arboreko", s obzirom na to da se javljalo pitanje kako iskoristiti otpad od prerade drveta. Problem je predstavljala i činjenica da je odlaganje pilanskog otpada iziskivalo visoke troškove odvoženja i deponovanja na posebne lokacije. Samra Jug iz "Arboreka" kaže u razgovoru za portal "eKapija.com" da su u početku mogli da iskoriste samo mali dio.

- Od blanjavine, četvrtača, okrajaka, piljevine i ostalog otpada iz pilana proizvode se granule promjera do šest milimetara i dužine tri do šest milimetara, koje služe kao gorivo za automatizovano loženje kotlova, peći, etažnih peći i kamina. Danas je tržištu poznat njihov brend "Sunce moje".

- Kupci su sve brojniji. U RS naš najveći kupac je firma "Centrum", koja je potražnju povećala za 50% u ovoj godini. Što se tiče FBiH, tu je "Hifa petrol", a i kod nje bilježimo veću tražnju, za 30 do 40% - ističe naša sagovornica.

Navodi i da od ukupne proizvodnje, 90% ide na evropsko tržište, najviše u Italiju, Sloveniju, Njemačku, Austriju, Belgiju i Hrvatsku. Ostatak ide za domaće tržište.

S obzirom na to da su cijene peleta pristupačne i da se ostvaruju uštede grijanjem na njega, poslednjih godina kupci se sve više opredjeljuju na kupovinu.

(Foto: Arboreko.biz)
- Kada govorimo o uštedi i isplativosti grijanja na drvene pelete, dovoljno je samo uporediti potrošnju drugih energenata za automatizovano loženje, kao što su lož-ulje i električna energija. Naime, jedna tona peleta mijenja 500 litara lož-ulja, odnosno oko 5.000 kWh električne energije. Ako znamo da se cijene peleta na našem tržištu kreću od 300 do 400 KM, nije teško izračunati uštedu - kaže Jug.

Više od polovine sirovina za proizvodnju peleta "Arboreko" dobija iz njihovih pogona, tj. otpad koji nastaje obradom drveta. "Šume RS" su inače strateški partner "Fagusa", a sirovine stižu i od pilana.

U vlasništvu "Fagusa" je i drvoprerađivačko preduzeće "Nomar" iz Kneževa, koje prerađuje jelovu oblovinu prema poslednjoj njemačkoj tehnologiji. "Nomar" je inače nastao privatizacijom nekadašnje drvne industrije "Omar". U pogonu u Kneževu rade se daske, grede, palete, a otpad ide za "Arboreko" i tako nastaju peleti.

"Arboreko" pravi brikete i pelete od čistog drveta, bez aditiva. Prilikom sagorijevanja ne ispuštaju štetne materije, a količina oslobođenog CO2 je mnogo ispod količine koju ispuštaju drugi energenti, kao što su fosilna goriva.

Sadašnjom proizvodnjom zadovoljavaju evropski standard A2, a cilje je da uskoro postignu A1.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.