NavMenu

Je li na pomolu obrat: Hrvatski konzorcij kupuje TLM i Aluminij?

Izvor: Slobodna Dalmacija Ponedjeljak, 19.03.2007. 15:20
Komentari
Podeli

Prodaja šibenskih tvornica aluminija našla se u sjeni traženja kupca za mostarski Aluminij, najvažnijeg strateškog partnera TLM-a. I jednu i drugu tvrtku želi preuzeti ruski tajkun Vladimir Romanov preko svojega litvanskog fonda i tako, uz već kupljene rudnike boksita i tvornicu glinice Birač u Zvorniku, zaokružiti svoj aluminijski krug na Balkanu.

U ovom trenutku, daleko od očiju novinara i javnosti, u Zagrebu se pažljivo iščitavaju ponude za preuzimanje TLM-a. I premda je, što se tiče količine ponuđenog novca, litvanska ponuda osjetno u prednosti, neslužbeno doznajemo da bez šansi nije ni hrvatski konzorcij (šibenska Zagrebmontaža, zadarski Alu flex pak, splitski Konstruktor, širokobriješki Feal i zagrebački Dalekovod). Naprotiv, intenzivni pregovori i međusobni posjeti na relaciji Zagreb-Šibenik-Mostar nagovješćuju spektakularan obrat.

Ne samo da bi u konačnici spomenuti konzorcij u Šibeniku mogao potisnuti Litvance, već je sve bliže mogućnost da isti konzorcij preuzme i mostarski Aluminij. Dobri su izgledi da se u tu trgovinu zajednički s njima uključi i najveći svjetski trgovac aluminijem, švicarski Glenkor. Tim potezom Šibenčani bi dugoročno osigurali kvalitetnu opskrbu alublokovima i ingotima svojih prerađivačkih kapaciteta, a Glenkor ojačao svoje trgovačke pozicije na Balkanu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.