NavMenu

TUČIĆ: Luksuz je izgubiti rusko tržište

Izvor: eKapija Petak, 22.08.2014. 12:16
Komentari
Podeli
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić ocijenio je da BiH ne može sebi dozvoliti luksuz da se odriče bilo kojeg tržišta, bez obzira da li je riječ o tržištu Ruske Federacije, zemalja CEFTA ili EU, prenosi portal Capital.ba.

- Upravo suprotno, naš strateški interes jeste da kontinuirano obezbjeđujemo sve neophodne uslove da bismo unaprijedili prisustvo proizvoda iz BiH na svim ovim tržištima - rekao je Tučić.

On je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da je bilo kakva pomisao o eventualnom uvođenju ekonomskih sankcija prema Ruskoj Federaciji bespredmetna.

Komentarišući zahtjev EU da BiH i Srbija ne pokušavaju iskoristiti sankcije između EU i Rusije da bi ostvarile bolji trgovinski položaj, Tučić je rekao da nije korektno od BiH tražiti odricanje od bilo kojeg tržišta i izvoznih potencijala, a da Unija ne ponudi nešto zauzvrat.

Evropska unija je u srijedu, 20. avgusta, izrazila očekivanje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao i Brazil, Argentinu, Urugvaj, Švajcarsku, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mjesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.


Zvaničnici u Evropskoj komisiji su naglasili da je to "više pitanje morala i solidarnosti" sa EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se "hitno izdejstvuje političko, održivo rješenje" za ukrajinsku krizu.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova juče se oglasilo, kritikujući zahtjeve Brisela, ocijenivši da su argumenti oko Ukrajine na "klimavim nogama", prenio je "Capital".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.