NavMenu

"Protivgradna preventiva RS" ispalila duplo više raketa nego cijele 2013.

Izvor: Nezavisne novine Petak, 22.08.2014. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Strijelci protivgradne preventive RS su za nepunih osam mjeseci ove godine ispalili duplo više raketa nego što im je bilo potrebno za čitavu prošlu godinu, pokazuju podaci ovog javnog preduzeća.

- Prošle godine 632 rakete su ispaljene za čitavu sezonu, a ove godine smo ispalili 1.134 rakete. Protivgradna zaštita imala je 41 dan aktivnog rada, od kojih 29 sa dejstvima - kazao nam je Tihomir Dejanović, portparol Protivgradne preventive RS.

Kako je rekao, svaka stanica raspolaže sa šest raketa, a prije nekoliko dana u RS je stigao novi kontingent od 200 komada, što bi trebalo da bude dovoljno da se ova sezona završi, pa poručuje kako nema potrebe za strahom da će usjevi i imovina ostati nezaštićeni.

- Dejstvovanjem smo smanjili štetu za 50 do 70 odsto. Ovo je vrlo nezahvalna godina s klimatoloških odstupanja i jako mnogo padavina, kojih je za 100 odsto više od prosjeka - kazao je Dejanović.

Kako je rekao, u nevremenu koje je u srijedu pogodilo Banja Luku moglo se ranije djelovati, ali to nije urađeno zbog zabrane koja je stigla iz kontrole leta s aerodroma u Mahovljanima.

- Strijelci su ispalili sedam raketa, nigdje nisu prijavljene veće štete, a nevrijeme je trajalo do dvije minute - kazao je on.

Inače, nevrijeme koje je pogodilo najveći grad Republike Srpske, praćeno jakim vjetrom, kišom i ledom, koji je prema riječima očevidaca bio veličine oraha, stvorio je probleme u nekoliko gradskih naselja.


Nevrijeme je ostavilo više naselja bez struje, ali i oborilo pet velikih i nekoliko manjih stabala, koja na sreću nisu izazvala povrede niti veću materijalnu štetu.

Olujno nevrijeme i stabla koja je vjetar oborio napravili su 15 kvarova na niskonaponskoj mreži i srušili dva stuba, potvrdili su nam iz preduzeća "Elektrokrajina".

- Ono što je najvažnije je da su dalekovodi neoštećeni. Imamo 15 kvarova na niskonaponskoj mreži i dva srušena stuba, naše ekipe su na terenu i očekujemo da će u toku dana uspjeti otkloniti sve kvarove - saopštili su juče iz "Elektrokrajine".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.