Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.08.2014.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH produžila važenje Memoranduma sa kompanijom "Shell"

(Foto: b)
Vlada FBiH dala je saglasnost za produženje roka važenja Memoranduma o razumijevanju, kojeg je 3. novembra 2011. godine potpisala sa holandskom kompanijom "Shell" do 3. novembra 2015. godine. Za potpisivanje produženja roka važenja Memoranduma ovlašteni su premijer FBiH i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, prenosi portal Indikator.ba.

Federalna vlada donijela je juče i Uredbu koja uređuje sadržaj ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, način obračuna i plaćanja naknade i kontrola proizvedenih količina nafte i plina u Federaciji BiH. Uredba se primjenjuje na postupak dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Među najznačajnim razlozima za donošenje uredbe je činjenica da se u FBiH prvi put realizuje projekat istraživanja i eksploatacije nafte i plina putem koncesije, da su iskustva domaćih kompanija i drugih osoba prilično slaba tačka za ovakvu vrstu projekta, zbog čega će biti neophodno da se angažuje strano stručna pravna osoba kao konsultant za pripremu Ugovora o koncesiji, te strana pravna osoba, grupa pravnih osoba ili podružnica strane pravne osobe kao koncesionara.

Budući da je Vlada FBiH koncendent u ovom projektu, ona ne može prepustiti sva pravila u ruke stručnog konsultanta i zato mu mora propisati minimalne elemente sadržaja ugovora, naknade i druge fiskalne obaveze koje očekuju koncesionara, te pitanje kontrole proizvedenih količina nafte i plina. Uredba, dakle, daje okvir za koncesionara i stručnog konsultanta kojih se moraju pridržavati pri zaključivanju Ugovora o koncesiji.

Uredba će biti primjenjivana na sve buduće oblike odabira koncesionara za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, prenio je Indikator.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.