Izvor: Fena | Ponedjeljak, 19.03.2007.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rasprodaja Energoinvestove imovine i kapitala

Kupoprodajni ugovor sklopljen između Vlade Republike Srpske i ruske državne kompanije "Zarubežnjeft" već dvije sedmice obavijen je velom tajni i sumnji, jer nije dostupan javnosti.

Sumnja se da je Vlada RS-a ruskom partneru, pored Rafinerije "Bosanski Brod", Rafinerije ulja "Modriča", kao i benzinskih pumpi u vlasništvu "Energoinvest-Energopetrol" na teritoriji RS-a ujedno prodala i vlasnički udio Energoinvesta u kapitalu Jadranskog naftovoda "Janaf".

"Energoinvest d.d." Sarajevo u saopćenju za javnost podsjeća na svoja neosporna vlasnička prava koja iznose 30% kapitala Rafinerije nafte "Bosanski Brod", 21% kapitala u Rafineriji ulja "Modriča", kao i 33% kapitala u Janafu.

O tome postoji validna dokumentacija koju je Energoinvest d.d. Sarajevo, kako ističe, u više navrata dostavio svim relevantnim institucijama u BiH i Federaciji BiH uključujući i Komisiju visokog predstavnika u BiH.

Energoinvest još podsjeća da je odluka o izgradnji jugoslovenskog naftovoda donesena je 25. maja 1973. godine na proširenoj sjednici Izvršnog biroa CK SKJ, a godinu kasnije, 9. jula 1974. godine, tri kompanije Energoinvest Sarajevo, Naftagas Novi Sad i INA Zagreb su potpisali Ugovor o osnivanju preduzeća "Jugoslovenski naftovod".

"Janaf" je osnovan zajedničkim ulaganjem tri kompanije s jednakim osnivačkim ulogom od po 15 miliona dolara. Ukupna izgradnja 610 kilometara dugog naftovoda koštala je oko 1,5 milijardi USD.

Sve do 6. septembra 1991. godine "Janaf" je funkcionirao kao samostalno preduzeće u vlasništvu akcionara Energoinvesta, INA-e i Naftagasa koji su upravljali kompanijom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.