Izvor: 24 sata | Srijeda, 20.08.2014.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovako nastaje sir od 1.000 EUR po kilogramu

Na petom mjestu liste 100 najskupljih jela na svijetu, našao se i magareći sir iz Zasavice, kod Sremske Mitrovice. Gurmani sa dubokim džepom za kilogram ovog delikatesa moraju da odvoje 1.000 EUR. Evo i zašto.

Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mlijeka, dok je za kilogram klasičnog sira dovoljna pet puta manja količina. I ne samo to. Jednoj magarici potrebno je skoro dvije godine da bi dala tu količinu mleka. Mi u "Zasavici" imamo 150 magarica, od čijeg mlijeka godišnje možemo da napravimo najviše 50 kilograma sira - kaže za "24 Sata" Slobodan Simić, upravnik ovog prirodnog rezervata.

Magarica se muze tri puta u toku dana.

- Malo sisa pule, a malo mi krademo. Jer, ako pule ne sisa, magarica neće da proizvodi mlijeko. To je jedan mukotrpan posao - kaže on.

Ono što odvaja magareće od ostalih vrsta mleka je to što je po sastavu najpribližnije ljudskom.

- To je kao da ponovo pijete majčino mleko. Ono ima najviše jedan odsto mlečne masti, sadrži 60 puta više vitamina C nego kravlje mleko, i zato se pije isključivo sirovo kako kuvanjem ne bi izgubilo svoje kvalitetne sastojke - objašnjava Simić.

Zbog niskog procenta masti i zbog izuzetno male mogućnosti zgrušavanja, malo ko je uspio da ovo mlijeko pretvori u sir, pa se u svetu mahom koristi u kozmetičkoj industriji, kao i za oporavak dece, rekonvalescenata i starijih ljudi.

Proizvodnja sira

- Angažovali smo sjajnog tehnologa koji je uspio da napravi sir. Naravno, tajna je kako je to uspio. Sada nas cijeli svijet zove i pita kako smo to napravili, jer je ovo najređi sir na svijetu. Realna cijena ovog sira je oko 3.000 EUR po kilogramu, ali je za naše ljude i 1.000 previše. Zato ga i pakujemo u kutijicu od 50 grama koja je dovoljna za desetoro ljudi, jer ima jak i specifičan ukus - priča Simić.

Cijena magarećeg mlijeka:

Srbija 40 evra
Hrvatska 70 evra
Evropa 100 evra


Proizvodi od magarećeg mleka:

Magareći sir, kg 1.000 evra
Magareći sir, 50 grama 6.000 dinara (50 evra)
Sapun od magarećeg mleka 600 dinara (5 evra)
Liker od magarećeg mleka 1.150 dinara (10 evra)
Krema za lice od magarećeg mleka 2.500 dinara (20 evra)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.