NavMenu

Kreće digitalizacija kulturnog blaga u BiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 19.08.2014. 08:42
Komentari
Podeli
Projekat digitalizacije arhiva Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Historijskog muzeja BiH i lista "Oslobođenje" svečano je promovisan juče u Sarajevu.

Očuvanje bogate građe u digitalnoj formi omogućeno je donacijom savremene namjenske tehnike i softvera, koju je osigurala Fondacija za zaštitu historijskog nasljeđa. Osnivač ove fondacije je historičar Džejms Lajon, nekadašnji službenik Međunarodne krizne grupe i OHR-a.

- BiH je prebogata istorijom. Nažalost, njeno kulturno-istorijsko nasljeđe sistematski je uništavano kroz tri rata u zadnjih 100 godina, u prirodnim nepogodama, ali i zbog neodgovornosti političkih elita - izjavio je Lajon.

Ocijenio je da je istorija integralni dio sadašnjosti i budućnosti, zbog čega ju je i potrebno sačuvati za buduća pokoljenja.

Lajon je Fondaciju osnovao ove godine i već je u januaru uključena u digitalizaciju kolekcija Nacionalne i univerzitetske biblioteke, a 11. avgusta projekat je proširen na Historijski muzej i "Oslobođenje", čije je prvo izdanje iz 1943. godine tako sačuvano u digitalnoj formi.

- Ovaj projekat će omogućiti da sav digitalizovani materijal bude dostupan na COBISS-u, regionalnoj mreži biblioteka. Vitalno za BiH je da se spriječi dalje propadanje i uništavanje njene bogate riznice kulturno-historijskog nasljeđa - poručio je Lajon, koji je najavio da će njegova fondacija aktivnosti digitalizacije vremenom proširiti i na druge kulturne institucije u BiH.


Ustupljena oprema, istakao je, bilježi digitalne snimke najviše moguće rezolucije u vjerodostojnim bojama.

Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica projekta digitalizacije za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, kazala je da je tehnologija prijeko potrebna bibliotekarima, ali i često nedostupna zbog skromnih budžeta biblioteka.

- Ovim projektom omogućen je početak intenzivnije digitalizacije dokumentarnog nasljeđa iz fondova naše biblioteke i znači prvu fazu - pretvaranje papira u digitalnu formu. U narednom periodu nastojaćemo uspostaviti digitalne kolekcije koje će našim korisnicima omogućiti savremeniji i brži pristup građi - naglasila je Grebović-Lendo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.