Izvor: Bankamagazin | Petak, 16.03.2007.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zajednička kompanija Siemensa i Nokie počinje s radom 1. aprila 2007. - U projekat uložili 1,6 mlrd EUR

Finski proizvođač mobitela Nokia i njemački konglomerat Siemens započet će operacije zajedničkog ulaganja na području telekomunikacijskih mreža početkom travnja, izvijestile su kompanije. Zajedničko ulaganje u kojem će kompanije držati ravnopravne udjele bit će druga po veličini u svijetu kompanija za mobilne mreže i treća po veličini u infrastrukturi fiksnih linija. S radom je trebala započeti početkom godine, no kašnjenja s pokretanjem operacija izazvale su istrage u Siemensu vezane uz korupciju.

Tvrtka planira ostvariti uštede na godišnjim troškovima u visini 1,5 milijardi EUR, dijelom kroz smanjenje početnih 60.000 zaposlenih za 10 do 15% tokom prve četiri godine poslovanja. Dvije kompanije dogovorile su da će u neto imovini Nokia Siemens Networksa doprinos Siemensa iznositi 2,4 milijardi EUR, a Nokijin 1,7 milijardi EUR.

"U poduzimanju ovog koraka mi dramatično jačamo našu tržišnu poziciju i stvaramo održivu vrijednost", kazao je izvršni direktor Siemensa Klaus Kleinfeld u priopćenju.

Nokia i Siemens ranije su objavili kako će u zajednički projekt uložiti neto imovinu vrijednu 1,6 milijardi EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.