NavMenu

Vlada FBiH utvrdila garantovane otkupne cijene električne energije

Izvor: eKapija Srijeda, 13.08.2014. 16:01
Komentari
Podeli
Vlada FBiH donijela je danas Odluku o davanju saglasnosti na garantovane otkupe cijene električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, prenosi portal Indikator.ba.

Naime, Regulatorna komisija za energiju u FBiH usvojila je Pravilnik kojim je propisana metodologija utvrđivanja garantovanih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja kvalifikovanih proizvođača, kao i kriteriji za promjenu utvrđene garantovane otkupne cijene. Cilj donošenja ovog pravilnika je izrada metodologije o načinu utvrđivanja garantovanih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja koja koriste OIEiEK, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH i Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i daju smjernice za jednostavan i razumljiv način izračuna garantovanih otkupnih cijena zasnovanih na osnovu poznatih parametara koji su sprovodivi u praksi.

Prema usvojenom tarifi, garantovana cijena električne energije varira s obzirom na veličinu i tip postrojenja, te na vrstu primarnog izvora energije, a kreće se od 0,29030 do 0,12373 KM/kWh za hidroelektrane, za vjetroelektrane od 0,37124 do 0,14766 KM/kWh, za solarne elektrane od 0,01811 do 0,39320 KM/kWh. Za elektrane na biomasu kreće se od 0,31292 do 0,22706 KM/kWh, dok garantovana cijena električne energije iz postrojenja efikasne kogeneracije iznosi 0,15419 KM/kWh, prenio je Indikator.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.