Izvor: eKapija | Utorak, 12.08.2014.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Voćne rakije za sve ukuse - Modrički "Krušik" osvaja tržišta regiona, uskoro i u Njemačkoj i Kanadi

(Foto: Krusik.igmin-group.com)
Spontano krenuvši u podizanje voćnjaka na porodičnom zemljištu, familija Mišić iz Modriče danas je vlasnik firme "Krušik", koja proizvodi 12 vrsta pića. Njihove rakije, 100% prirodne, osvajale su značajne nagrade u susjednoj Srbiji.


Firma je dobila naziv prema imenu prve parcele na kojoj su podigli voćnjake 2006. godine, a koju su dobili kao porodično nasljedstvo, kaže u razgovoru za portal "eKapija.com" direktorka "Krušika" Mirjana Mišić.

- Ideju da podignemo voćnjake dobili smo nakon posjeta Novosadskom sajmu, gdje smo kupovali primjerke rakije. Onda smo se odlučili da posadimo prvu viljamovku na zemljištu koje smo dobili. Nakon toga, kupili smo još parcela, koje su se nadovezale na tu prvu.

Tako su na 22 hektara zasadili voćke, od toga 70% kruške i 30% jabuke. Posle su proširili voćnjake za još 2,5 hektara, a tu je mjesto našla šljiva. Kada je riječ o šljivi, sem svog zasada, rade kooperaciju sa lokalnim stanovništvom.

Voćnjaci "Krušika" danas su jedni od najsavremenijih u BiH. Za sada jedini imaju specijalne lovce na mraz, mašine koje su kupili u inostranstvu.

- Voćnjak traži dosta ulaganja. Mi smo investirali u sistem navodnjavanja "kap po kap", odvodnjavanje, protivgradnu mrežu koja štiti cijeli prostor.

Nakon nekog vremena, kad je bilo evidentno da im treba prostor za skladištenje, uložili su u hladnjaču, kapaciteta 600 tona, sa mogućnošću proširenja još 300 tona.

A kako bi postigli 100% iskorišćenost svih kapaciteta, krenuli su i u proizvodnju rakija.

- Ono što nije prva klasa kvaliteta, ide dalje u proces fermentacije. Profesor Predrag Vukosavljević iz Beograda pomaže nam u proizvodnji rakija. Tu su najprije rakije od kruške, šljive, dunje, kombinacija šljiva i kantarion, kao i šljiva i lincura. Radimo i likere od malina, dunje, višnje, zelenog oraha...Posebno interesantan je čips od jabuke.

Naša sagovornica kaže da im je posebno popularan i liker "bitter 54", a koji čine čak 46 vrsta trava i 8 vrsta voćki. I na ambalažu se posebno mislilo, a želja je bila da budu najprije elegantne, tako da su flaše uvezene iz Italije. Dizajn etiketa radila je Lidija Mićić iz Kruševca u Srbiji.

(Foto: Krusik.igmin-group.com)
"Krušik", koji zapošljava 15 osoba, dnevno preradi 3 tone svježeg voća. Uz novu opremu koja im uskoro stiže, namjeravaju da ta cifra bude duplo veća. Kapaciteti sušare su 4 tone voća.

Osim u BiH, njihove rakije mogu se naći u Srbiji i Hrvatskoj.

- Želja nam je da prvo osvojimo domaće tržište, a onda da se širimo dalje. Pregovaramo i o ulasku na tržište Njemačke i Kanade.

Bosanci i Hercegovci već znaju za "Kuršik"-ove rakije, koje se najčešće služe u ugostiteljskim lokalima i prodaju u gift šopovima. U Srbiji ih takođe ima u dvadesetak lokala i nekoliko šopova. Tržišta Srbije i Hrvatske su ona na koja će se posebno usmjeriti u narednom periodu.

A koje rakije su najpopularnije?

- Od dunje, viljamovka, likeri. U Bosni najviše rakija od malina i dunja, dok recimo u Hercegovini od višnje i dunje.

Cijene se kreću od 16 KM do 33 KM za rakiju od dunje.

U BiH još nije bilo ocjenjivanja rakija, ali su zato priznanja stigla iz Srbije. Na sajmu voćnih rakija u Aranđelovcu dobili su zlato za viljamovku i "bitter 54". Beogradski "Rakija fest" nagradio je "Krušik" srebrom za rakiju od šljive i viljamovku.

Do nekih novih nagrada i priznanja, "Krušik" predano se posvećuje voćnim rakijama. Uskoro nabavljaju novi kazan, 90 buradi iz Srbije i još sudova potrebnih za odležavanje i fermentaciju.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.